A Mária-képek születéséről tartott előadást Kisléghi Nagy Ádám

2013. október 17., csütörtök | 11:26

A Magyar Katolikus Kultúra Napjai rendezvénysorozat keretében, a képek elkészültének tizedik évfordulóján Szűz Mária élete képsorozatát mutatta be Kisléghi Nagy Ádám festőművész Szombathelyen.

A szembemiséző oltár mellett A Szentlélek eljövetele című kép 4x4 méteres szénvázlata fogadta az érdeklődőket a székesegyházban. Látható volt rajta a 40x40 centiméteres kockázott tér, a távlatok sugarazása, az alakok vonalai; az első lépések, amelyek egy ilyen nagy méretű festmény elkészítéséhez szükségesek.

A művészt, a meghívottakat és az érdeklődőket Császár István püspöki helynök, a székesegyház plébánosa köszöntötte. Kisléghi Nagy Ádám Mária-sorozatát a székesegyház ékességének nevezte. „Olyan látvány, amely szépségével megérinti a lelkeket.”

A képsorozat megvalósulásának előzményeiről szólva, Konkoly István nyugalmazott megyéspüspök elmondta: püspöki szolgálata egyik legfontosabb feladatának tekintette a székesegyház teljes felújítását. A bombatámadás előtt a kupolákon Szűz Mária életének eseményei voltak láthatók. A felújításkor keresték a lehetőséget arra, miként lehetne e nagy hiányt pótolni. Kisléghi Nagy Ádám festőművész kapott megbízást arra, hogy a templom négy alkalmas helyén nagyméretű olajfestményeket készítsen. A témák szinte maguktól adódtak: az Angyali üdvözlet, A pásztorok imádása, A fájdalmas Anya és A Szentlélek eljövetele.

2000 és 2003 között az egyházmegyei kollégium nagyterme lett műteremmé; itt építették meg a hatalmas állványokat és a kiegészítő kellékeket, amelyeken a művész dolgozott. Kisléghi Nagy Ádám utalt a sok háttérmunkára, amely a festmények elkészítését megelőzte: az építészeti munkákat, műszaki feladatokat, amelyeket Nagy Ferenc akkori egyházmegyei építésvezető és munkatársai végeztek. Nagyon fontos volt a megfelelő modellek megtalálása, a képek „felöltöztetése”, az egyes mozdulatok többoldalú ábrázolása – ismertette a művész. Kifejtette: nem statikus képeket, hanem dinamikus ábrázolásokat akart készíteni, olyanokat, amelyek mozgalmasságukkal megragadják az embereket.

Előadásában sok előkészítő vázlatot láthattak az érdeklődők, valamint azt a folyamatot, amely az olajképek elkészüléséhez vezetett. Kocsis Fülöp püspök kifejezte: mindnyájukat magával ragadta a művész elszántsága, tüze és szakértelme. Úgy érezte, bekapcsolódhatott magába az alkotásba – fogalmazott a főpásztor.

Kapiller Ferenc szerint az az idő, amely alatt a festmények elkészültek, hosszan tartó lelkigyakorlat volt; sokszor fárasztó, mégis szellemi, lelki gyarapodást jelentett számára – szerepel Salamon Viktória beszámolójában.

A Szűzanya modelljének megható és hitvalló üzenetét felolvasásban hallhatták a jelenlévők. Számára Mária modelljének lenni istentapasztalat volt. A műterem szentély, melyben minden munka Isten felé irányult – fogalmaz Molnár Annamária. „Amikor ennyi év után újra felidézem magamban a négy kép készületeit, elsőre az jut eszembe: megszentelt pillanatok voltak...  Valami mély titokba láttam akkor bele, melyet szavakkal visszaadni aligha lehetséges. Azt gondolom, minden hívő ember őszintén vágyik azokra a pillanatokra, amikor tapinthatóan jelen van és megérinti az Isten. Ez ott és akkor, minden egyes alkalommal megvalósult. Nem lehetett nem érezni a szentséget, a magasztosságot. Most látom igazán, hogy ez annak is volt köszönhető, hogy a műteremből kiszorult a külvilág, minden felesleges, zavaró tényezőjével együtt.”

Szombathelyi Egyházmegye/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle