Mária öröme a hit túláradó öröme

Kitekintő – 2012. június 1., péntek | 11:24

Május 31-én este, Mária Erzsébetnél tett látogatása ünnepén a hagyománynak megfelelően Angelo Comastri bíboros, a pápa vatikánvárosi helynöke vezetésével este 8 órakor kezdődött a fáklyás rózsafüzér menet a Vatikáni kertekben. A Szent Péter-bazilika apszisa mögött található Abesszinok Szent István-templomától indult a menet, és a Lourdes-i Szűz Mária barlangnál ért véget.

Itt csatlakozott a hívekhez XVI. Benedek pápa este 9 órakor. Rövid beszéddel köszöntötte a jelenlevőket és apostoli áldását adta rájuk, amellyel egyben lezárta a májusban esedékes Mária-hónapot – írja a Vatikáni Rádió honlapja.

Beszédében a pápa hangsúlyozta, hogy Mária és Erzsébet találkozása örömteli találkozás, ezt fejezik ki a Szent Szűz szavai, aki alázatos szolgálóleányként dicsőíti a Mindenhatót. „A Magnificat az isteni irgalom által megváltott emberiség dicsőítő éneke, Isten egész népétől száll fel; ugyanakkor olyan himnusz is, amely lerombolja azok illúzióját, akik a történelem urainak, sorsuk irányítóinak hiszik magukat” – mondta. Mária bizalommal ráhagyatkozott Isten akaratára. Alázatos szívű volt, ezért válhatott templommá, amely az Igét, az emberré lett Istent hordozza magában.

Benedek pápa felhívta a figyelmet arra, hogy mindig van mit tanulnunk mennyei édesanyánktól: hite arra tanít, hogy lássunk túl a látható dolgokon és higgyük szilárdan, hogy a hétköznapi nehézségek új tavaszt készítenek elő, amely a feltámadással már megkezdődött. Örömre, Mária örömére buzdított: „az öröm, a Szentlélek gyümölcse, a keresztények alapvető megkülönböztető jele. Az Istenbe vetett reményen alapul, a kitartó imádságból merít erőt, lehetővé teszi, hogy derűsen nézzünk szembe a gyötrelmekkel.” Szent Pál szavait idézte ezzel: „A reményben legyetek derűsek, a nyomorúságban béketűrők, az imádságban állhatatosak (Rm 12,12), és arra buzdított, tápláljuk magunkban a hit örömét. Azt kívánta, hogy a mi lelkünket, egyéni és családi életünket is az a lelki öröm járja át, amely Isten és mindannyiunk anyjának hálatelt szívét is eltöltötte.

Magyar Kurír

(tzs)