Mariológiai továbbképzés Szolnokon

2017. november 25. szombat 11:02

Máthé György szolnoki plébános meghívására, Kovács Zoltán mariológus vezetésével a Szolnoki Espereskerület hitoktatói (papok, diakónusok, hittanárok) november 18-án, szombaton hitoktatói továbbképzésen vehettek részt a szolnok-belvárosi Szentháromság-plébánián.

A továbbképzés témája a Mária-dogmák és a Szűzanya kultusza volt. Az ötven jelen lévő hitoktatással foglalkozó szakember mindenekelőtt a négy Mária-dogma (Mária, Isten Anyja; Mária, a Szeplőtelen Fogantatás, Mária örök szüzessége; Mária mennybevétele), valamint a kegyelemközvetítés doktrínájának tanulmányozása által elmélyedhetett a Katolikus Egyház Szűz Máriára vonatkozó hivatalos tanításában.

A szünetet követően olyan gyakorlati, de az Egyház élete számára nem kevésbé lényeges kérdésekről is szó esett, mint Szűz Mária egyházi tiszteletének helyes és helytelen formái, a liturgia és a népi jámborság megnyilvánulásainak viszonya. A résztvevők által feltett kérdések között szerepelt a jelenések sokszor „teológust próbáló” témaköre is, melynek aktualitása miatt szintén elengedhetetlen, hogy a hit továbbadásával foglalkozók ebben a kérdésben is tisztán lássanak, és szavuk iránymutató lehessen a Mária-tisztelet jelenkori megújulása terén kifejtett minden igyekezet számára.

Forrás: Angyalföldi Szent Mihály Plébánia

Fotó: Szolnok-Belvárosi Plébánia

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kitagult-liturgikus-ter-bemutatjuk-megujulo-gyori-szekesegyhazat
Kitágult a liturgikus tér – Bemutatjuk a megújuló győri székesegyházat

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújításáról Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora; Bognár István püspöki irodaigazgató, a székesegyház plébánosa és Németh Attila sopronbánfalvi plébános számolt be olvasóinknak.

2017. december 13. szerda
angyal-lehel-teren-bunbanati-es-imaestet-tartanak-az-arpad-hazi-szent-margit-templomban
ANGYAL a Lehel téren – Rekordszámú pap várja a gyónni vágyókat az Árpád-házi Szent Margit-templomban

A Regnum Marianum és a Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom közössége „Adventi és Nagyböjti Gyónási Alkalmat”, azaz ANGYAL-t szervez december 20-án, 18 órától a budapesti Lehel téri templomban.

2017. december 13. szerda