Márton Áron boldoggá avatásáért imádkoztak Linzben

Külhoni – 2014. február 23., vasárnap | 17:41

Márton Áron püspökké szentelésének 75. évfordulója alkalmából a Linzi Magyar Római Katolikus Lelkészség és a Jakab Antal Keresztény Kör szervezésében a Linz-Guter Hirte (Jó Pásztor) templomban közösen emlékeztek az ott élő magyarok a gyulafehérvári egyházmegyét 42 éven át irányító főpásztorra. A Vencser László és Szabó Ernő által bemutatott szentmisével egybekötött programon nemcsak Erdélyből, hanem az anyaországból és a Kárpát-medence más tájairól elszármazott hívek is részt vettek.

A szentleckéhez – Az ember előtt ott áll az élet és a halál, megadatik neki, amit választ magának (Sir 15,17) – kapcsolódóan szentbeszédében Vencser László kiemelte: Márton Áron is meghozta alapvető, életre szóló döntését Isten, egyháza és népe szolgálata mellett, amit püspökké szentelésekor megerősített, és amely mellett a megpróbáltatások idején is töretlenül kitartott. „Ezért is példakép számunkra” – hangsúlyozta a szentmise főcelebránsa.

A szentmisét követő emlékprogram kezdetén Varga Gabriella elmondta: a Jakab Antal Keresztény Kör úgy határozott, hogy a P. Bíró Antal OFM In memoriam Márton Áron című verséből kölcsönzött mottóval hívja emlékezésre és közös imára Márton Áron püspök boldoggá avatásáért a diaszpórában élő magyarokat.

Az emlékműsor végén Nagy Judit tolmácsolásában meghallgatták P. Bíró Antal OFM idézett versét, amelyből a Jakab Antal Keresztény Kör az alkalomra szerkesztett Márton Áron-emlékfüzet és a rendezvény címét, egyben mottóját kölcsönözte: „Szórja fényét a világon szerteszét”. A linzi Jó Pásztor-templomban jelenlévő emlékezők, kezükben tartva az előzetesen kiosztott emlékfüzetet, együtt mondták el az annak hátoldalán olvasható imát Márton Áron püspök boldoggá avatásáért, majd elénekelték a magyar és a székely himnuszokat.

maszol.ro/Magyar Kurír