Megáldotta a Mária Utat Erdő Péter: négyezer kilométernyi hálózat épül

Hazai – 2012. augusztus 16., csütörtök | 12:21

Erdő Péter bíboros augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén megáldotta, és ezzel hivatalosan is megnyitotta a Mária Út Máriacellt Csíksomlyóval összekötő ágát a zarándokok előtt. 

A bíboros a délelőtti ünnepi szentmisét követően a Mária Út egy kiemelt pontjánál, az esztergomi bazilikánál adott áldást a Mária Út építőire és mindazokra, akik járni fogják a Mária Utat.

 

A Mária Út Közhasznú Egyesület több éves előkészítő munka után nyitotta meg a zarándokok előtt a Máriacellt Csíksomlyóval összekötő gyalogos zarándokútját. A Közép-európai zarándokút-hálózat kelet-nyugati főága elkötelezett önkéntesek, lelkes civilek egyházi és önkormányzati segítők, erdészetek, anyaországi és határon túli partnerek támogatásával született meg – írja a Mária Út Egyesület közleménye.

A szervezet leszögezi: példaértékű annak a kétszáz önkéntesnek a fáradhatatlan munkája, akik határainkon belül és túl napról napra végezték az út felderítését, bejárását, szállások felkutatását, zarándoklatok szervezését, 1400 kilométer hosszúságban, több száz településen. Az ő munkájuk nyomán mára már több száz zarándok járhatta be a Mária Út hosszabb-rövidebb szakaszát, emellett a zarándokok szervezett fogadásán keresztül több ezren lehettek részesei a zarándoklatoknak.

Az első jelzéseket 2009 tavaszán festették fel. Három év alatt nyolcszáz kilométeren lettek kijelölve az útjelző lila m betűk, melyek szabványos turistajelzésként, fehér alapokra kerültek rá. Pályázati támogatásokból az út egy-egy szakaszán információs táblák, jelzőoszlopok kerültek kihelyezésre. A ma még jelzetlen szakaszok egy részén a hagyományos turistautak jelzései mentén haladhatnak a zarándokok.

 

A Mária Utat ugyanakkor nem csak Erdő Péter bíboros áldotta meg. Csíksomlyón Székely János és Tamás József püspök kedden, Nagyboldogasszony előestéjén áldották meg az út erdélyi szakaszát. Székely János fiatalokkal gyalogolt Marosvásárhelyről Csíksomlyóra. A zarándoklat utolsó két napjára erdélyi fiatalok is csatlakoznak hozzá a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó keretében.

Kőszegen pedig Veres András szombathelyi megyéspüspök áldja meg a Mária Út osztrák-magyar határ menti szakaszait augusztus 18-án, az este 6 órai szentmise keretében. A szentmisét követően Szabó Tamás, a Mária Út Közhasznú Egyesület elnöke tart előadást a Mária Útról. 

Szabó Tamás a Magyar Kurírnak kifejtette: a Mária Út Közép-Európa Mária-kegyhelyeit hivatott összekötni pókhálószerűen. Ennek a több, mint négyezer kilométeresre növő hálózatnak vannak főútvonalai, egyik főútvonala pedig a Mariazell-Csíksomlyó-útvonal. Ennek több pontját áldották most meg a főpásztorok. A Mária Út honlapjáról már letölthető egy GPS-fájl, ami rengeteg információval segíti a zarándokok tájékozódását, valamint elkészült egy kézikönyv is. 

Szabó Tamás megjegyezte: az utat már járják is a zarándokok, egy csoport, akik magukat Szent Jobb-zarándoklatnak nevezik, például Csíksomlyóról tart Mariazellbe, ahova szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén fognak megérkezni két hónap gyaloglás után. A következő teendő a déli útvonal, a Mariazell-Máriagyűd-Máriaradna-Csíksomlyó-vonal kiépítése lesz, majd jönnek az észak-déli útvonalak, így például a Győr-Pannonhalma-Pécs és a Szentkút-Szeged-útvonal kiépítése. 

A legjelentősebb probléma a szálláshelyekkel van: az volna a cél, hogy minden faluban legyen szerény, de színvonalas zarándokszállás, amin átmegy az út. Ekkor lehetne jó szívvel már a külföldieknek is ajánlani a Mária Utat. Jelenleg mindenki ott alszik, ahol tud, így a szálláshelyek fejlesztése a következő nagy feladat.

SzG/Magyar Kurír
fotók: Fellner Ákos