Megáldották az édesapákat

Hazai – 2012. március 19., hétfő | 17:23

Március 19-én, Szent József napján szentmise keretében ünnepli a katolikus egyház az apák napját. A Székesfehérvári Egyházmegyében Spányi Antal püspök kezdeményezésére immár hagyomány, hogy a plébánosok e napon megáldják az egyházközségükhöz tartozó édesapákat, családfőket.

A székesfehérvári megyéspüspök az apai hivatásra és felelősségtudatra hívta fel figyelmet az ünnepi szertartáson. A koncelebrált szentmisén a város papságával együtt Takács Nándor nyugalmazott püspök is részt vett.

Ha a szentekre gondolunk – mondta Spányi Antal – elsősorban a velük kapcsolatos csodák jutnak eszünkbe. Csodálatos dolgok sorozata jellemezte a szentéletű Prohászka Ottokár püspök és Kaszap István életét is, akiket az egyházmegyében különösen tisztelünk. Szent Józsefről nem jegyeztek fel az evangélium írói csodás dolgokat, mégis kitűnik a szentek közül mélységes hitével: ahogy Isten terve szerint cselekedett, ahogy Máriáról és Jézusról gondoskodott. Fontos és követendő példa nekünk ő, a hétköznapokban való helytállás szentje – fogalmazott a főpásztor.

Jézus így beszélt az Atyaistenről: jóságos, megkeresi az elveszetett, megbocsát a tékozlónak; önzetlen, szerető Atya. Az apáknak ilyen képmássá kell válniuk, Isten követésében – hangsúlyozta a püspök. Hozzátette: az édesapák megerősítése alapvető fontosságú az egyház számára, hisz a családban döntően az apa vallási gyakorlata határozza meg, hogy a gyerekek a jövőben járnak-e templomba, továbbviszik-e a hitet, vagy sem.

A szentmise végén külön püspöki áldásban részesültek az apák, akik szép számmal vettek részt az ünnepen, hogy Isten erejében megerősödve folytassák mindennapi életüket – írta beszámolójában Bertáné Pintér Kata.

Székesfehérvári Egyházmegye/Magyar Kurír

Képek: Gersztheimer Zsolt