Megérkezett Székesfehérvárra Passauból Boldog Gizella ereklyéje

Hazai – 2011. szeptember 5., hétfő | 14:46

Spányi Antal székesfehérvári püspök kérésére a Családok évében Wilhelm Schraml passaui megyéspüspök Boldog Gizella ereklyéjét ajándékozta a székesfehérvári egyházmegyének. 1000 év után ereklyéikben tehát ismét együtt lehet az első szent királyi család.

Szent István halála után a kedvezőtlen politikai események sok szenvedést okoztak az özvegy királynénak, Gizellának. Néhány év múlva nem maradt más választása, el kellett hagynia Magyarországot. A passaui Niedernburg kolostor főnöknőjeként halt meg 1060 körül, s a niedernburgi templomban helyezték örök nyugalomra.

Szent István fejereklyéjét 1777-ben Mária Terézia hozatta vissza Raguzából, Szent Imre ujjának csontereklyéje pedig 1930-ban érkezett vissza Aachenből Székesfehérvárra. 2011-ben Boldog Gizella ereklyéje, a passaui püspök, jóvoltából Székesfehérvárra került, s így újra találkozhat a magyar szent család a királyok városában.

Boldog Gizella ereklyéjének átadási ünnepségén Wilhelm Schraml passaui megyés püspök, Spányi Antal székesfehérvári püspök és Takács Nándor nyugalmazott székesfehérvári püspök koncelebrált szentmisét tartott a székesegyházban. Az ereklyéjét ünnepélyesen hitvese Szent István koponyaereklyéje és fia Szent Imre kézcsontereklyéje mellé helyezték az oltárra.

A passaui püspök - aki Német Katolikus Püspökkari Konferencia Házasság és Családügyi Bizottságának elnökhelyettese is – beszédében kiemelte, hogy a család az élet és a hit iskolája, a család az egyház jövője. „Ennek megélt tanúbizonyságát helyezte el a magyar népben Szent István király, hitvese, Boldog Gizella és a fiuk, Szent Imre. De ezáltal nemcsak ennek megélt tanúbizonyságát helyezték el, hanem  örökségét és máig követendő példáját is. Kézzelfoghatóvá tették, amit a mai evangéliumban Jézus valamennyiünk lelkére köt: ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük” – hangsúlyozta a püspök. Gizella királyné a híd szerepét töltötte be Kelet és Nyugat között, és tölti be ma is, amikor Passaut és Székesfehérvárat összeköti a szent tisztelete – fejezte be beszédét Wilhelm Schraml.

A szentmise végén a püspökök magyar szentek közbenjárását kérték a bajor és magyar családokért. Spányi Antal megyéspüspök imádságában azért könyörgött Istenhez, hogy a házasság szentsége által megerősített szeretet legyőzze a gyengeségeket és kríziseket, amelyekkel családjaink találkoznak mindennapjaikban. Az ünnepség végén Szent István fejereklyetartójának porcelán másolatát ajándékozta a passaui egyházmegyének, amely Passauban egy kiemelt helyre kerül majd. A passaui küldöttséget a megjelent városi és megyei vezetők is köszöntötték.

Székesfehérvári Egyházmegye/Magyar Kurír

(lt)