Meggyújtották az öröm gyertyáját a Honvédelmi Minisztériumban

2018. december 15. szombat, 20:30

A katolikus és a protestáns tábori püspökségek szervezésében december 14-én megtartották a harmadik, gyertyagyújtással egybekötött adventi áhítatot Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban. Az adventi koszorú harmadik gyertyáját Benkő Tibor honvédelmi miniszter gyújtotta meg.

Az adventi gyertyagyújtás előtt Benkő Tibor udvariassági látogatáson fogadta Michael August Blume alessanói címzetes érseket, Magyarország apostoli nunciusát. A találkozón többek között szó volt a magyarországi tábori lelkészi szolgálat 24 éves tevékenységéről, jelenlegi helyzetéről és annak jövőjéről is.

A találkozót követő adventi gyertyagyújtáson Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke a megjelenteket köszöntve hangsúlyozta: a mai áhítaton elhangzó bibliai szakasz mindig megerősítés a hadseregben szolgálóknak, hogy a becsülettel ellátott szolgálatuk nagy támasza és biztosítéka az emberiség békéjének. A helynök csendes, munkával teli ünnepi készületet kívánt.

A köszöntő után Benkő Tibor meggyújtotta az adventi koszorú harmadik gyertyáját, az öröm gyertyáját. Ezt követően Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök olvasta föl azt a bibliai szakaszt, melyben az akkori kor katonái azzal a kérdéssel fordulnak Keresztelő Jánoshoz, hogy nekik mit kell tenniük; majd adventi imádságában hívta föl a püspök a figyelmet karácsony üzenetének fontosságára.

Michael August Blume alessanói címzetes érsek, Magyarország apostoli nunciusa is megosztotta adventi gondolatait az egybegyűltekkel, beszédének végén Assisi Szent Ferencet idézte: „Uram, tégy engem a te békéd eszközévé… Mert mikor adunk, akkor kapunk, mikor megbocsátunk, akkor nyerünk bocsánatot.”

A gyertyagyújtáson közreműködött a Légierő Zenekar Veszprém kamarakórusa.

Forrás: Honvédelem.hu

Fotó: Dévényi Veronika

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd
Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 23.

Mai evangélium – 2019. január 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle