Megjelent az Új Ember 2018. október 14-i száma

2018. október 12. péntek 10:55

Az Új Ember ez évi 41. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalon kezdődik interjúnk Erdő Péter bíborossal abból az alkalomból, hogy október 14-én szentté avatják VI. Pált. Erdő Péter részletesen beszél a II. vatikáni zsinatot lezáró pápa életéről, munkásságáról, többek közt e történelmi időszak egyházpolitikájáról. Riportot közlünk az őszi nagymarosi ifjúsági találkozóról, melyen a beavató szentségekről elmélkedtek az előadók, Kató Csaba diakónus és felesége, Kató-Bellavics Ágota katekéta, valamint Udvardy György pécsi püspök. Itt közöljük a hírt, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tízmillió forint gyorssegélyt küld a katasztrófa sújtotta Indonéziának, valamint arról is olvashatnak, hogy Ferenc pápa október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. Szintén a címoldalon kezdődik tudósításunk az egri főegyházmegyei ministránstalálkozóról, amelyen Veres András győri püspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökét látta vendégül Ternyák Csaba egri érsek.

A 2. oldalon Ferenc pápa beszédét közöljük, amelyet október 3-án délelőtt a Szent Péter téren mondott a püspöki szinódus XV. rendes közgyűlését megnyitó szentmisén. A szinódus témája a hit, a fiatalok és a hivatástisztázás. Ezen az oldalon olvashatják a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményét az Indonéziának küldött tízmillió forintos gyorssegélyről, illetve arról, hogy október 4-én Márfi Gyula érsek megáldotta a kívül teljesen, belül részlegesen megújult veszprémi érseki palotát. Az ünnepségen jelen volt Michael August Blume apostoli nuncius, valamint a főegyházmegye papjai, intézményvezetők, városi és megyei vezetők.

A Tanítás és Lélek oldalon időszerű biblikus, liturgikus és görögkatolikus lelkiségi írásokat olvashatnak.

Beszámolunk arról, hogy hetedik alkalommal adták át a Caritas Hungarica díjat. Ez alkalomból a budapesti Magyar Szentek templomában október 6-án ünnepi szentmisében adott hálát Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke, az egyházmegyei karitászigazgatók és mintegy kétszáz önkéntes és vendég azokért, akik önzetlenül segítik a rászorulókat.

A 6. oldalon hírt adunk arról, hogy diakónus- és papszentelést ünnepeltek a piaristáknál; találkozót tartottak Székesfehérváron a hazánkban szolgálatot teljesítő misszionáriusok; Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke ünnepi szentmise keretében megáldotta a győr-nádorvárosi Szent Kamillus-templom restaurált mellékoltárait; a Katolikus Karitász országos iskolakezdési segélyprogramja, a „Legyen öröm az iskolakezdés!” keretében Spányi Antal megyéspüspök a székesfehérvári Zentai Úti Általános Iskola negyvenkilenc tanulójának adott át utalványokat.

A 7. oldalon beszámolunk arról, hogy a budapesti Rózsafüzér királynője-templomban rendezték meg október 6-án a Rózsafüzért Imádkozók IX. Országos Találkozóját. A búcsúi szentmisét Varga László kaposvári megyéspüspök mutatta be. Tudósítást közlünk a Világmisszió 17. Országos Ünnepéről is, amelynek mottója ez volt: „Az Eucharisztia, ami missziós közösségbe gyűjt egybe minket.” Az Isteni Ige Társasága budapest-budatétényi missziósházának kertjében megtartott rendezvényen az eredeti programtól eltérően a délelőtti előadást Michael August Blume verbita szerzetes, Magyarország apostoli nunciusa tartotta.

A Család oldalon összefoglalót olvashatnak a Házas Hétvége mozgalom Esztergomban megtartott lelkinapjáról, ahova az egész országból, a határon túlról és tizenhárom különböző országból érkeztek házaspárok, s a magyar közösséggel együtt ünnepeltek a Házas Hétvége Európai Tanácsának tagjai is. A találkozó szentmiséjén Erdő Péter bíboros, prímás volt a főcelebráns.

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) kezdeményezésére minden évben találkozót tartanak a plébániák, az egyházmegyék és a szerzetesközösségek kommunikációs munkatársainak. A ciszterci nővérek érdi Regina Mundi Apátságában október 3. és 5. között Erdő Péter bíboros, prímás is a rendezvény vendége volt. Tudósításunkban arról is olvashatnak, hogy a résztvevők Magyarország különböző egyházmegyéiből érkeztek, és sokan jöttek a határon túlról is, Erdélyből és a Vajdaságból. A vendégek között ott volt Szikora József, a MAKÚSZ elnöke, Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó igazgatója, Karácson Tibor, az erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója. Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember igazgató-főszerkesztője szervezőként és előadóként volt jelen.

A 9. oldalon folytatódik interjúnk Erdő Péter bíborossal abból az alkalomból, hogy október 14-én szentté avatják VI. Pál pápát, aki 1963 és 1978 között volt Szent Péter utóda.

A 11. oldalon a közelmúltban elhunytaktól búcsúzunk: Marik Józseftől, a magyarországi Emmánuel közösség alapítójától, Sághy Marianne-tól, az ELTE és a Közép-európai Egyetem tanárától, a Magyar Patrisztikai Társaság és a Magyar Hagiográfiai Társaság alapító tagjától, az utóbbi elnökétől, valamint Barna Ferenc Máté domonkos szerzetestől.

A 12. oldalon „Mária iskolájáról”, október imádságáról, a rózsafüzérről olvashatnak, valamint többek között arról is hírt adunk, hogy blogot indítottak a Váci Egyházmegye papnövendékei. A VA’C UP blog célja, hogy a kispapok közvetlen formában legyenek jelen az egyházmegye életében, főként a fiatalok körében.

* * *

Mértékadó kulturális mellékletünk Arcvonások rovatában interjút olvashatnak Benczúr Emese Munkácsy-díjas képzőművésszel az október végéig Debrecenben látható, Let it be (Hadd legyen) című egyéni kiállítása kapcsán.

A 125 éve született irodalomtörténész-műfordítóra, Gyergyai Albertre Lőrincz Sándor emlékezik. Petrőczi Éva Matula Gy. Oszkár A folyók hátán érkezik a fény című könyvét mutatja be.

A művészet templomai című ismeretterjesztő filmsorozat legújabb részeként az Uránia Nemzeti Filmszínház bemutatja a Caravaggio – Vérről és lélekről című, egész estés dokumentumfilmet. A nagy olasz festőről Mészáros Ákos ír a Nézőtér rovatban.

Paksa Balázs az Utoya, július 22. című norvég mozifilmet ismerteti. Az alkotás megrázó emlékezés a hetvenhét áldozatot és csaknem kétszáz sérültet követelő vérontásról.

Schmidt Egon a Természetrajz rovatban többek közt egy kíváncsi fekete harkállyal ismerteti meg olvasóinkat.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
buda-sziveben-emeltek-szobrot-boldog-brenner-janos-vertanunak
Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak

A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimrevárosban.

2018. december 13. csütörtök
Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 13.

Mai evangélium – 2018. december 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,11–15

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle