Megjelent az Új Ember húsvéti dupla száma

2017. április 16. vasárnap 20:33

Az Új Ember 2017. április 16. – 31. ünnepi (dupla) számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Új Ember húsvéti számának címlapján Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök ünnepi gondolatait olvashatjuk. A főpásztor elmélkedésében rámutat: „Az evangélium tanúsága szerint Jézus a teljes embert akarja meggyógyítani, ezért vállalta értünk az áldozatot. Az ő szeretete az igazi szeretet, amely nem kopik el, nem fogy el.” Végül arra buzdítja olvasóinkat: „Az élő Krisztusról tanúságot tevő, hiteles keresztény életünk legyen elgondolkodtató mások számára, és döbbenjen rá a világ, hogy Jézus Krisztus „a feltámadás és az élet”! Ferenc pápa exkluzív interjúban beszél többek között a papi hivatások hiányának, a hit válságának, az ördög létezésének, a helyes imádságnak és a populizmusnak a kérdéseiről.

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg április 7-én a Semmelweis Egyetem (SE) Külső Klinikai Tömbjének Központi Betegellátó Épületében kialakított Szent Kamill-kápolnát, melyről Szív és mustármag című írásunk szól. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke Boldog Apor Vilmos püspök halálának évfordulóján vezetett virrasztást Győrben.

A Biblia üzenetét Füzes Ádám Kötött pályáról a teljes szabadságba és Pék Sándor Együtt még jobb című elmélkedései mélyítik el. Liturgikus jegyzettel segít az ünnep misztériumához közel lépni Fehérváry Jákó OSB A húsvéti örömének margójára, és Sztankó Attila Kit kerestek? című írásában. Martos Levente Balázs teológus a lap hasábjain elmélkedik A Megváltó hét szava a kereszten című írásában.

Az isteni irgalmasság vasárnapjára (április 23.) készülve az egyházi év aktuális olvasmányrendjében (A év) sorra kerülő Máté-evangélium tanításáról kérdeztük Kocsis Imre biblikusprofesszort, aki elmondta: „Jézus éppen azért vállalta a sorsát, hogy Isten szeretetét közvetítse; hogyan is lehetne közömbös az emberekkel”.

A mindennapi kenyér biztosítása, a legelemibb anyagi nehézségek enyhítése sok hívő számára nem tartozik az egyházi szolgálatok közé; ez csak olyasféle plusz segítség lehet, amely semmiképpen nem kötelessége egyetlen egyházközségnek sem. Az esztergomi Szent Péter és Pál-plébánia élelmiszerosztó szolgálatának meggyőző példája – melyet Valóra vált evangélium című riportunk mutat be – az ellenkezőjéről győzhet meg bennünket. Bogdán József vajdasági pap költővel beszélgettünk emlékekről, tájakról „A szavak néha kövek” című interjúnkban.

A magyar költészetben számtalan vers jelent meg a húsvétról, költőinket mindig foglalkoztatta Jézus Krisztus kereszthalála és dicsőséges feltámadása. Erről vall Jelenits István piarista szerzetes a vele készült beszélgetésben.

A húsvét jelenti nagypénteket, Jézus Krisztus önként vállalt kereszthalálát, de mindenekelőtt harmadnapon történt dicsőséges feltámadását. A kilátástalannak látszó szenvedésről és mindent felülíró reményről kérdeztük Elekes Szende pszichológust.

Ebben az esztendőben ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját a beat dallamvilágra épülő keresztény evangelizáló zene hazai reprezentánsa, az Eucharist együttes. Ebből az alkalommal beszélgettünk Gável Andrással, az együttes vezetőjével.

A 300 éves jubileumát ünneplő budapesti Piarista Gimnáziumban jártunk, ahol az iskola a rend gazdag hagyományaira visszatekintve fogalmazza meg a jövőre vonatkozó elképzeléseit, melyek között kulcsszerep jut a közösségépítésnek. Ezt mutatja be Az egy közös jövő felé című riport.

Gyereket gondozni-nevelni rendkívül drága mulatság, és ez már a pelenkázástól kezdve így van. A szülők hétről hétre azzal szembesülnek, hogy ha mindenből jót akarnak adnia gyermekeiknek, az anyagi erejük ehhez nem feltétlenül elegendő. A Katolikus Karitász és a Drogerie Markt (DM) közös akcióját néztük meg két nagycsaládnál járva, melyet a Pelenkaland című riportban mutatunk be.

Sokszor esik szó arról, hogy az egyházi jelenlét hatékonyabb formáit kellene megtalálni a mindennapjainkban, hogy jó lenne, ha a láthatatlan határvonalat, mely az „egyháziak” és a „világiak”, a hívők és a nem hívők között húzódik, a legtermészetesebben, a vendégszerető házigazda kedvességével tudnánk átlépni; minden értékünket bőkezű, vendégszerető módon kínálva fel a világnak. Ezt a titkot bírják Kecskeméten, a Parázs Pasztorális Központban, melyről Misszió a városban című riportunk szól.

A lap kulturális mellékletében Gundel Takács Gáborral, a népszerű televíziós kommentátorral, műsorvezetővel a családról, a hitről, a reformáció ötszázadik évfordulójáról, a média szerepéről s természetesen a futballról beszélgettünk.

Az Új Ember ünnepi lapszámát keressék a templomokban és az újságárusoknál!

Magyar Kurír
(ki)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
dobszay-benedeket-valasztottak-magyarorszagi-ferfi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve
Dobszay Benedeket választották a magyarországi férfi szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé

A Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciájának (FSzK) rendes tagjai 2018. március 20-án új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Érden, az FSzK kétnapos ülésének első délutánján.

2018. március 20. kedd
ferenc-papa-fiataloknak-kiprovokaljatok-hogy-kilepjunk-mindig-is-igy-volt-logikajabol
Ferenc pápa a fiataloknak: kiprovokáljátok, hogy kilépjünk a „mindig is így volt” logikájából

Március 19-én délelőtt a Szentatya jelenlétében megkezdődött a következő püspöki szinódust előkészítő, egyhetes preszinodális összejövetel plenáris ülése.

2018. március 20. kedd
Mai evangélium – 2018. március 21.

Mai evangélium – 2018. március 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 8,31–42

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle