Megjelent az Új Ember november 19-i száma

2017. november 17. péntek 19:59

Az Új Ember ez évi negyvenhetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Új Ember november 19-i számának címlapján vezető hírünk, hogy boldoggá avatják Brenner János vértanút, aki az Oltáriszentséget védelmezve 1957. december 15-én halt meg. Továbbá interjút közlünk Mohos Gáborral, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárával a magyar főpásztorok november 20. és 24. között esedékes ad limina látogatásáról, amelynek keretében beszámolnak a pápának és az illetékes szentszéki hivataloknak a hazai egyházmegyék helyzetéről. A címlapról indul a Szent Erzsébet Rózsája díj kitüntetettjével, a kilencvenhárom éves Kisfalusi Ilona Klavéria kalocsai iskolanővérrel készült beszélgetésünk, valamint Kalocsa első, szent életű érseke, Asztrik emléknapjának ünnepéről szóló tudósításunk.

A 2. oldalon Európa újragondolása címmel közöljük Ferenc pápa beszédének folytatását, a 3. oldalon pedig a kalocsai emlékünnep mellett az esztergomi papi rekollekció előadásait foglaljuk össze.

Tanítás és lélek rovatunkban többek közt a talentumokról szóló evangéliumi szakaszról és Szent Cecília tiszteletéről olvashatnak.

Az 5. oldalon emlékezünk meg Apor Vilmos püspök boldoggá avatásáról, valamint a Szent László életét és kultuszát részletező váci tudományos konferenciáról. Ezen az oldalon kapott helyet a kilencvenhárom évesen elhunyt Futó Károly kanonok, érseki tanácsos életét és szolgálatát méltató írásunk is.

Egyházi híreink közt riportot közlünk a hazánkban húsz évvel ezelőtt indult karizmatikus megújulás országos nagyrendezvényéről a budapesti Jégpalotában, a Veszprémben megnyílt örökimádás-kápolnáról és a kecskeméti ifjúsági találkozóról.

Család rovatunkban az európai cserkészvezetők esztergomi találkozóját, a Győri Egyházmegye életvédelmi programsorozatát és a pasaréti Páduai Szent Antal-plébánián előadott, ferences vértanúkról szóló misztériumjátékot és történeti kiállítást ajánljuk figyelmünkbe. Arról is írunk, hogy Jean Vanier, az értelmi fogyatékkal élőket gondozó Bárka közösség alapító-vezetője szívrohama után hosszabb pihenésre visszavonul, elfogadva a „kevesebb tevékenységgel teli életet”: Jean Vanier ettől az elvonulástól azt várja, hogy lesz ideje „elmélyedni abban, mit jelent megmaradni Istenben, megmaradni Jézusban”.

A 9. oldalon közöljük a Szent Erzsébet Rózsája díj idei kitüntetettjével készült beszélgetést Életéből kiragyog Krisztus címmel, valamint itt kapott helyet a máriabesnyői családkongresszusról szóló tudósításunk is.

Bemutatták Vincenzo Paglia érsek Nővérünk, a halál című könyvét, amely a gyászról és az elmúlásról szól. A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatában megjelent kötetet Tegzes Katalin szerzetesnővér, Papp Miklós morálteológus és Szőke Péter, a Szent Egyed közösség magyarországi vezetője ismertette. Írásunk a 11. oldalon olvasható.

Ugyanitt interjút közlünk I. János Pál boldoggá avatásának viceposztulátorával, aki tisztázza a „mosolygós pápa” hirtelen halálának körülményeit.

Mozaik rovatunkban részletesen ismertetjük a 2008-ban Lengyelországban történt eucharisztikus csoda nyomán végzett tudományos vizsgálat eredményeit. Az azóta elvégzett laboratóriumi elemzések megerősítik: az ostya egy haldokló férfi szívszövetét tartalmazza, s a szívizomrostok és a kenyér szerkezete úgy fonódik egybe, hogy azt képtelenség reprodukálni.

Mértékadó kulturális mellékletünkben Mészáros Ákos tárlatvezetésre invitál a Várkert Bazárba a Biblia a képzőművészetben című kiállításra. A reformáció ötszázadik évfordulója alkalmával a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményébe kalauzoljuk olvasóinkat.

A Nézőpont rovatban Bodnár Dániel pápákról szóló filmeket ajánl. Különös élményt jelenthet XII. Piusz, VI. Pál és Szent II. János Pál a filmvásznon, neves színészek alakításában.

George Clooney legújabb filmjéről is olvashatnak kritikát, valamint a Fórum rovatban Tapolyai Emőke Harmóniában múltunkkal, jelenünkkel és jövőnkkel című könyvére hívjuk fel a figyelmet.

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Forrás és fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kitagult-liturgikus-ter-bemutatjuk-megujulo-gyori-szekesegyhazat
Kitágult a liturgikus tér – Bemutatjuk a megújuló győri székesegyházat

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújításáról Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora; Bognár István püspöki irodaigazgató, a székesegyház plébánosa és Németh Attila sopronbánfalvi plébános számolt be olvasóinknak.

2017. december 13. szerda
angyal-lehel-teren-bunbanati-es-imaestet-tartanak-az-arpad-hazi-szent-margit-templomban
ANGYAL a Lehel téren – Rekordszámú pap várja a gyónni vágyókat az Árpád-házi Szent Margit-templomban

A Regnum Marianum és a Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom közössége „Adventi és Nagyböjti Gyónási Alkalmat”, azaz ANGYAL-t szervez december 20-án, 18 órától a budapesti Lehel téri templomban.

2017. december 13. szerda