Megjelent a Vigilia decemberi száma

Kultúra – 2016. december 4., vasárnap | 15:59

A Vigilia ez évi tizenkettedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Lukács László főszerkesztő Karácsony reménye című vezércikkében az ünnep kapcsán Isten kettős ajándékáról ír: „Első ajándéka a teremtés. Létrehozta a világot, benne az emberiséget. »Mi az ember, hogy gondot viselsz rá?« A zsoltáros kérdése megadja a választ is: Isten ajándéka minden egyes ember, és élete akkor válhat teljessé, ha »felismeri Isten ajándékát«. Senki sem pusztán használati tárgy, fölösleges kacat – mindenki a Szeretet meghívottja. Az ajándék-emberek végeláthatatlan sorában született meg ez az egyetlen különleges csecsemő, Isten második ajándéka, akiben véglegesen és teljesen összefonódik egymással Isten és ember élete.” „Jézus megváltoztatta a világot”, megnyitotta „az örök élet távlatát, ahová végül majd magához emeli a világot. Kaotikus világunkban ez a karácsonyéj biztos reménye.” Török Csaba „Míg arcunk nem lesz” és Görföl Tibor Hozzászokni Istenhez című írásaikban szintén karácsony misztériumáról elmélkednek.

A folyóirat decemberi számában immár hagyományosan közös meditációra hívott tudósokat és művészeket, jeles hazai személyiségeket. Karácsonyra készülve az idei körkérdés témája a „békesség-óhajtás”: Mi a békesség lényege? Mi szükséges ahhoz, hogy a családi otthonokban vagy akár szűkebb környezetünkben a békesség legyen az uralkodó légkör, nem a konfliktusok, a széthúzás? Mi lenne a feltétele annak, hogy egy-egy ország polgárai, a különböző nemzetek egymás iránt szolidárisan, a közösség javát szem előtt tartva békességben éljenek? A körkérdésre válaszolók: Abdul-fattah Munif, Balázs Zoltán, Beran Ferenc, Bodó Márta, Bogdán József, Csaba László, Dér András, Fabiny Tamás, Fehér M. István, Gelencsér Gábor, Kamarás István, Kendeffy Gábor, Martos Levente Balázs, Mezey Katalin, Nacsinák Gergely András, Patsch Ferenc, Szabó Ferenc, Szécsi József, Szőke Péter, Tóth Sára, Tringer László és Viz Péter.

A szépirodalmi rész élén moldvai magyar népénekeket, karácsonyi köszöntőket, archaikus népi imákat olvashatunk, amelyekhez Iancu Laura írt kísérőtanulmányt. Emellett olvashatjuk egyebek mellett Vasadi Péter, Vörös István, Horkay Hörcher Ferenc és Halmai Tamás verseit, a Vigilia beszélgetése rovatban pedig Ayhan Gökhan interjúját Fábiánné Andrónyi Katalin romológussal.

Vigilia Szerkesztőség / Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria