Megkezdődött a kánoni vizitáció a magyar bencés közösségekben

Megszentelt élet – 2011. február 8., kedd | 15:54

Február 7. és 18. között négyévente sorra kerülő kánoni vizitációt tart a Magyar Bencés Kongregáció magyarországi közösségeiben Richard Yeo, az Angol Bencés Kongregáció prézesapátja, valamint Philippe Vanderheyden, a belgiumi Chevegogne apátja.

A négyévente megtartott kánoni vizitációk célja a középkori kezdetektől fogva az, hogy a szerzetesközösségek testvéri segítséget nyújtsanak egymásnak a külső megfigyelő szem és meghallgatás révén. Richard Yeo apát megfogalmazásában: a vizitáció célja az, hogy „az Egyház törvényeinek és Konstitúcióinknak megfelelően megőrizze, megerősítse és megújítsa a szerzeteséletet.”

A vizitációt megnyitó konventgyűlésre február 7-én került sor Pannonhalmán az örökfogadalmas szerzetesek részvételével. A kánoni vizitáció ezt követő tizenkét napja során az apátok meglátogatják a pannonhalmi, győri, budapesti, tihanyi és bakonybéli közösségeket; részt vesznek a közösségek imádságán és egyéb alkalmain, személyesen beszélgetést folytatnak minden egyes szerzetessel, majd beszámolót készítenek látogatásukról. Ez a beszámoló a vizitátorok benyomásait, megjegyzéseit és tanácsait rögzíti, s a vizitációt követő periódusban a közösségek többször felolvassák és elmélyítik azokat.

A Pannonhalmához tartozó bencés közösségek legutolsó kánoni vizitációjára négy évvel ezelőtt, 2006. október 24. és november 9. között került sor, az időközben elhunyt André Louf trappista apát, valamint a mostani vizitációt is végző Philippe Vanderheyden apát vezetésével.

Magyar Kurír