Megkezdődött a 33. Rimini Meeting

Kitekintő – 2012. augusztus 21., kedd | 8:30

Augusztus 19-én, vasárnap megnyitotta kapuit a 33. Rimini Meeting,  Comunione e Liberazione (CL) lelkiségi mozgalom hagyományos nyári találkozója,  amelynek idei témája: Az ember természete – kapcsolat a végtelennel.

Az egyhetes program szentmisével kezdődött. A tízezer fős nagyelőadó teljesen megtelt, sokan állni kényszerültek. Elöljáróban Emilia Guarnieri, a Meeting Alapítvány elnöke felolvasta XVI. Benedek pápa üzenetét.

„Az idei találkozó témája – írja a Szentatya – különösen sokatmondó az immár küszöbönálló hit éve tekintetében, amelyet a II. Vatikáni Zsinat 50. évfordulója alkalmából szándékoztam meghirdetni.”

A koncelebrált szentmisén Francesco Lambiasi, Rimini püspöke beszédében kiemelte: „koldusok vagyunk - majd Giussani atya sokat idézett gondolatával folytatta: A történelem igazi főszereplője a koldus. Jézus koldulja az ember szívét, az ember pedig koldulja Krisztust. Koldusok vagyunk, éhezők, akik arra vagyunk meghívva, hogy a többi koldusnak megmondjuk, hol találhatunk együtt táplálékra. Ez az igaz és örök élet” – fejezte be beszédét Lambiasi püspök.

Nigéria vértanúsága – Isteni csodára van szükségünk címmel Ignatius Kaigama érsek, a nigériai püspöki konferencia elnöke tett megrázó tanúságot népe, egyháza szenvedéseiről és a reményről. „Nigéria csak a keresztények és muzulmánok közötti hiteles párbeszéddel menthető meg, imádkozva és keresve az erőszak okait. A muszlimok barátja vagyok, mert csak a barátság képes ezeket a szörnyű sebeket begyógyítani” – mondotta Kaigama érsek.

A Meeting nyitó napjának kiemelt vendége volt Mario Monti olasz miniszterelnök. Megtekintette a Fiatalok a növekedésért című kiállítást, majd ebben a témában találkozón vett részt az olasz kormányfő. A jelenlévők felé fordulva ezt mondta: „Ti vagytok azok, akikről ez a cím szól!” A válsággal kapcsolatban kijelentette: „egy éve nagyobb volt a baj, és mégsem voltunk ennyire megijedve. Mára annyival jobb a helyzet, hogy a válság tudatosságra, összefogásra késztet, és ennek vannak konkrét jelei. Legyőzzük a válságot!”

A találkozó után a miniszterelnök leleplezte a Frecciarossa 1000 egy kiállított motorvonatját, amely Róma és Milano között közlekedik majd, és Európa leggyorsabb vasúti vonala lesz.

A miniszterelnökkel tartott találkozó kezdetén Emilia Guarnieri felolvasta Giorgio Napolitano üzenetét. Az olasz államelnök így írt a Meeting hátterét jelentő lelkiségi mozgalomról: „Mi külső szemlélők, laikusok gyakran elfelejtjük, hogy a Comunione e Liberazione (CL) egy egyházi mozgalom amelyet nemcsak az Istenbe, hanem az emberbe is vetett mély hit vezérel. Egy egyházi mozgalom, amely a vallást mint az élet tapasztalatát, mint történelmi tapasztalatot, mint Jézusra vonatkozó tapasztalatot éli meg. A korszak végességében, amelyen áthaladunk, talán nem haszontalan számunkra laikusok számára sem a végtelenre fordítani figyelmünket.” „A CL kiemelt módon hozzájárul a megújuláshoz” – fogalmazott Giorgio Napolitano.

A naponta megjelenő saját TV-híradó, amely olasz mellett, angolul és spanyolul is megtekinthető lesz a Romereports honlapján (http://www.romereports.com), az okostelefon alkalmazások, saját facebook oldal (https://www.facebook.com/meetingrimini), twitter csatorna (https://twitter.com/meetingrimini), fénykép és videómegosztók (http://www.flickr.com/photos/meetingdirimini/) mint a Youtube (http://www.youtube.com/meetingdirimini) egyaránt segítik, hogy azok is bekapcsolódjanak a Meeting programjába, akik nem tudnak jelen lenni. A Meeting-gel kapcsolatos tartalmakhoz tartozó keresőszó (tag) #meeting.

Varga János/Magyar Kurír