Megkezdődött a szalézi rend centenáriumi éve

Hazai – 2013. január 26., szombat | 18:27

A felelősség, a munka tisztelete, a műgond és az emberség jellemezte a szaláziak oktatói és szakmai munkáját – mondta Erdő Péter bíboros a szalézi jubileumi évet megnyitó szentmisén.

Ünnepi szentmisével kezdődött, majd előadással és kiállítással folytatódott január 26-án, szombaton a szalézi rend jubileumi évének megnyitása. A Szent István-bazilikában a szentmisét  Erdő Péter bíboros mutatta be.

Hálát adunk Istennek a Szalézi Rend magyarországi megtelepedéséért – mondta beszédében Erdő Péter. A rend tagjai  100 évvel ezelőtt merték vállalni az emberek, különösen a gyerekek és a fiatalok üdvösségének és evilági boldogulásának szolgálatát. A régi Magyarországon ők voltak azok, akik szakmákat is tanítottak a fiataloknak. A felelősség, a munka tisztelete, a műgond és az emberség jellemezte a szaláziak oktatói és szakmai munkáját.

Ma újra nagyon időszerű, hogy a munka világában megjelenjen az emberi munka méltósága, a világot felelősséggel és szeretettel alakító ember eszménye is. A fiatalok – már az egészen kicsik is – sokszor visszakérdeznek: miért ne legyek rossz? A szalézi nevelés éppen ezt a miértet tudja megmutatni. Krisztushoz vezeti a fiatalokat, a teremtő Isten szeretetét sugározza nemcsak a munka, hanem a mindennapi élet és a tanulás világára is – fogalmazott Erdő Péter, Isten áldását kérve a szalézi rend nevelő munkájára.

Magyar Kurír

További képek megtekinthetők Galéria rovatunkban. A jubileumi évet megynyitó nap eseményeiről készült videónk megtekinthetó Videó rovatunkban.

Fotó: Thaler Tamás