Megkezdte németországi látogatását XVI. Benedek pápa

Kitekintő – 2011. szeptember 22., csütörtök | 10:32

A négynapos apostoli látogatásra Németországba érkező Szentatya különgépe szeptember 22-én, csütörtökön negyed 9-kor indult a római Ciampino repülőtérről, és a tervezettnél korábban, fél 11 előtt érkezett Berlin Tegel nemzetközi repülőterére.

Az Alitalia olasz légitársaság Airbus A 320 gépe 10 óra 18 perckor landolt a tegeli repülőtéren a katolikus egyházfővel a fedélzetén. A pápai repülőgépet négy vadászgép kísérte.

A repülőtéren huszonegy díszlövéssel köszöntötték a hazájába érkező Ratzinger pápát. Többek között Christian Wulff német szövetségi elnök, Angela Merkel szövetségi kancellár és Robert Zollitsch érsek, a Német Püspöki Konferencia elnöke fogadta a Szentatyát és kíséretét.

Repülőtéri köszöntését követően, negyed 12-kor a berlini Bellevue kastély parkjában kerül sor a Szentatya ünnepélyes fogadására, melynek során a pápa köszöntő beszédet mond. Ezt követően – a tervezett programnak megfelelően – Benedek pápa udvariassági látogatást tesz a német szövetségi elnöknél. 12 óra 50 perckor találkozik Angela Merkel szövetségi kancellárral a Német Püspöki Konferencia berlini székhelyén, a Katolikus Akadémia épületében. Fél 2-kor itt ebédel kíséretével. Negyed 5-kor látogatást tesz és beszédet mond a német szövetségi parlamentben, a berlini Reichstag épületében. Negyed 6-kor a zsidó közösség képviselőivel találkozik, és beszédet intéz hozzájuk.

A németországi pápalátogatás első napjának végén a Szentatya este fél hétkor szentmisét mutat be és homíliát mond a berlini olimpiai stadionban. E jeles eseményre – az előrejelzések szerint –  hetvenezer embert várnak.

A német parlament néhány képviselője előre bejelentette, hogy nem kíván résztvenni a pápával való találkozáson. Szeptember 22-ének délutánjára több pápaellenes tüntetést jelentettek be Berlinben. A KNA katolikus hírügynökség jelentése szerint a legszigorúbb óvintézkedésekkel készítették elő és igyekeznek lebonyolítani XVI. Benedek németországi apostoli látogatását.

XVI. Benedek pápa összesen négy napot tölt Németországban. Apostoli látogatásának további állomásaiként – Berlin után – Erfurtba, a türingiai kegyhelyre, Etzelsbachba és Freiburgba utazik a Szentatya. E pápai utazás Joseph Ratzinger első hivatalos látogatása hazájában.

Magyar Kurír

(gj)