Megszentelték a Boldog Meszlényi Zoltán-templom harangjait – KÉPGALÉRIÁVAL

Hazai – 2014. október 30., csütörtök | 13:59

A budapesti Szent Adalbert Plébánia közössége október 30-án szentmisén búcsúzott el attól az üzlethelyiségből átalakított kápolnától, amelyet évtizedekig használtak. A szertartás után Erdő Péter bíboros megszentelte a holnap felszentelendő Boldog Meszlényi Zoltán-templom harangjait.


KÉPGALÉRIA - klikk a képre!

Krisztus személyében Isten jön el hozzánk minden szentmisében, és lakást vesz templomainkban – fogalmazott Erdő Péter bíboros a hálaadó szentmisén, amelynek keretében egyúttal megkezdte főpásztori vizitációját a plébánián.

Hálát adunk Istennek, hogy itt volt e falak között, és kérjük, hogy az új templomban is vegyen lakást – mondta a bíboros, hozzátéve: hatékony erőforrás és eszköz, hogy Krisztus bennünket is saját templomává tesz, lakást vesz bennünk.

A reggeli szentmisére zsúfolásig megtelt a XI. kerületben, a Fehérvári út–Etele út kereszteződésében álló ház földszintjén található kápolna.


A szentmisét követően a közeli új templomhoz vonultak az ünneplők, melyet holnap szentel fel Erdő Péter bíboros. A Boldog Meszlényi Zoltán-templom közelében külön harangtorony áll, ahol mostantól fogva a két régebbi, kisebb mellett egy újabb harang is lakik. Az új harang Őrbottyánban készült, és a templom névadó szentjének tiszteletére öntette egy mecénás, erre utal felirata is: „Boldog Meszlényi Zoltán, könyörögj érettünk!” Erdő Péter rövid szertartás keretében megszentelte a harangokat, majd mindhárom a helyére került.


Musits Antal plébános korábban a Magyar Kurírnak elmondta, hogy a budapesti XI. kerülethez tartozó Szent Adalbert Plébánia területén már 1928-ban felvetődött az önálló templom igénye, ám a közösség mindeddig csak egy lakóházban kialakított kápolnában gyakorolhatta hitét.

Újbuda képviselő-testülete 2001-ben kötött előszerződést a XI. kerület Etele út 3. szám alatt található telekre, amelyet az önkormányzat templomépítés és plébániaközpont kialakítása céljára szándékozott átadni a helyi egyházközségnek, a Budapest-Lágymányosi Szent Adalbert Plébániának. A kerületi szabályozási terv elkészülte után a testület a 2008. június 19-i rendes nyilvános ülésén harminchárom igen szavazattal, két ellenszavazattal és három tartózkodás mellett döntött a 2743 négyzetméteres telek kilencvenkilenc évre szóló térítésmentes használatba adásáról. Az Etele út–Peztvál József utca sarkán álló területen tavaly, Szent Adalbert ünnepén, április 23-án Erdő Péter bíboros helyezte el az épület alapkövét Hoffmann Tamás, Újbuda polgármesterének jelenlétében. Idén március 13-án pedig sor kerülhetett a bokrétaünnepre, amikor a főpásztor megáldotta a szerkezetkész épületet.


Boldog Meszlényi Zoltán vértanú püspökről első alkalommal neveznek el templomot, hiszen 2009. október 31-ei boldoggá avatása óta ez az első újonnan elkészült templom a főegyházmegyében. Az új templom építtetője az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye. A terveket a Jahoda és Páricsy Építész-iroda készítette, a szakmai lebonyolítására és a műszaki ellenőrzésére a KIMA Stúdió kapott megbízást, a kivitelezést pedig az ALP-INTER MAGASÉPÍTŐ Kft. végezte.


A templomot a tervezettnél körülbelül másfél évvel korábban szenteli fel Erdő Péter bíboros. Az ünnepélyes szentelési misére holnap, október 31-én, 18 órakor kerül sor az Etele út 3. sz. telken álló új templomban.



Fotó: Thaler Tamás

Videó: Bonum Televízió

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria