Megszépült a lesencetomaji Szent Anna-templom

Hazai – 2011. október 29., szombat | 12:03

A veszprémi egyházmegyei Lesencetomaj nemrég ünnepelt, ugyanis hosszú idő óta külső felújításra szoruló temploma megszépülhetett a magyar kormány támogatásával és uniós pályázat segítségével.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program révén (amely feladatának tekinti az épített kulturális örökség és helyi identitás megőrzését, megújítását) befejeződött a tetőszerkezet és a torony felújítása és az épület külső tatarozása. A megszépült hajlék átadására ünnepi szentmise keretében került sor, melyet Márfi Gyula érsek a helyi esperes-plébános atyával, Bécsi Lászlóval koncelebrálva mutatott be. Szentbeszédében a főpásztor kifejezte örömét Isten háza, a kőépület megújulása nyomán, s reményét, hogy a lelki ház is majd tovább fog gazdagodni a hívek közösségének imái, összefogása révén. Az ünnepségen Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő és Mészáros László polgármester ismertette a felújítási beruházás történetét, amelyhez mintegy 31 millió forint támogatást kapott a település.

Lesencetomaj ősi temploma a török hódoltság végére teljesen elpusztult, csupán a harangláb maradt meg viszonylagos épségben. A templomot, melynek védőszentje Szent Anna, 1754-ben a település új földbirtokosa - Nedeczei Nedeczky Károly nagyprépost építtette újjá romjaiból (címere a bejárat fölött látható), s Padányi Bíró Márton püspök szentelte fel. 1806-ban klasszicista stílusban alakították át, a II. világháborúban súlyosan megrongálódott, teljes helyreállítására utoljára 1954-ben került sor.

Toldi Éva/Magyar Kurír