Megtalálták az „isteni” részecskét?

Kultúra – 2012. július 5., csütörtök | 15:18

Az Európai Részecskefizikai Központ, a genfi CERN július 4-i sajtótájékoztatóján bejelentették: a tudósok szinte teljes bizonyossággal rátaláltak a világegyetem régóta keresett szubatomi részecskéjére, a Higgs-bozonra, amelyet Leon Lederman Nobel-díjas fizikus – hogy alapvető fontosságát hangsúlyozza – „isteni részecskének” nevezett.

A Higgs-bozon megtalálása óriási jelentőségű tudományos felfedezés, amely megmagyarázhatja, miért van egyes részecskéknek tömegük, míg másoknak – mint a fény kvantumának, a fotonnak – nincs. A felfedezés bizonyossága a tegnapi bejelentés szerint 99,99 százalék.

A Higgs-bozon a fizika standard modelljének eddig hiányzó láncszeme; megtalálása igazolná, hogy a tudomány jó irányban halad a világegyetem működésének megértése felé, amikor azt feltételezi, hogy az univerzumban mindenütt jelen lévő Higgs-részecskék láthatatlan energiamezőt teremtenek, amely a többi anyagi részecskének tömeget adva lehetővé teszi, hogy azok nagyobb egységeket – molekulákat vagy éppen égitesteket – alkossanak.

Magyar Kurír

(mk)