Megtalálták Ferenc pápa szülőházát

Kitekintő – 2014. október 17., péntek | 18:27

Mindeddig nem tudta senki, hogy Buenos Aires Flores városnegyedének melyik részében, melyik épületében született Jorge Mario Bergoglio. Egy háromlakásos, földszintes, szegényes ház kis lakásában – adja hírül a Famiglia Cristiana olasz keresztény hetilap internetes portálja.

Daniel Vargas Buenos Aires-i történész kutatást indított annak kiderítésére, hogy Flores városnegyed melyik részében született Ferenc pápa. A Szentatya megválasztásakor elterjedt a hír, hogy a Membrillar utcában (szintén a Buenos Aireshez tartozó Flores városnegyedben) született, az argentin történész azonban kutatásba kezdett, mert az anyakönyvi adatok nem ezt igazolták.

Amikor Ferenc pápa tudomást szerzett Vargas szándékáról, felhívta telefonon, és a maga közvetlen stílusában buzdította, hogy járjon utána az igazságnak. A születési anyakönyvi kivonat azt írja, hogy édesapja, a 28 esztendős Mario José Francisco Bergoglio a Varela utcában látta megszületni fiát 1936. december 17-én.

Az ugyan nem derült ki a kutatásokból, hogy a család mikor költözött a Varela utcából a Membrillarba, de a szülőházat sikerült azonosítani: a Varela utca 268-as szám alatti házról van szó. Egy kis ház, amelyben egy folyosóról három kis lakás nyílik, ezek egyikében született meg a pápa.

A Buenos Aires-i hatóságok készek a város kulturális-történelmi örökségévé nyilvánítani a házat; 2014. december 17-én, Ferenc pápa 78. születésnapján helyeznek el emléktáblát az épületen.

Fotó: Famiglia Cristiana

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria