Megtalálták II. János Pál pápa ellopott ereklyéjét

Kitekintő – 2014. február 2., vasárnap | 19:02

Az elmúlt héten ellopott, II. János Pál pápa vérét tartalmazó ereklyét és annak tartóját megtalálta az olasz rendőrség.

Az olasz rendőrség megtalálta először az összetört ereklyetartót, két nappal később pedig a II. János Pál pápa vérét tartalmazó anyagdarabot. A lopás január 25-én történt.

Először két gyanúsítottat vettek őrizetbe, és a harmadik tettestársat tovább keresték. Az esemény teljes kimenetelére végül pénteken derült fény. 

Az őrizetbe vett két gyanúsított egy 23 és egy 24 éves kábítószerfüggő fiatal volt. Nyomukon jutottak el a nyomozók egy l'Aquila-i drogközpontba, ahol megtalálták az ereklyetartót. A tettesek a kihallgatás során azt vallották, hogy nem ismerték fel az ereklye - a vérrel átitatott anyagdarab - értékét, ezért azt egy nyitottan álló garázsban eldobták. Vallomásuk szerint a rablás spontán ötletből fakadt. Egyikük villanyszerelői munkát végzett a városka San Pietro della Ienca templomában, ahol kiállították az ereklyét. Látva, hogy a templom biztonsági rendszerének hiányát, javasolta a betörést. Végül csak az ereklyetartót vitték el, amiről kiderült, hogy nem aranyból van.Az ereklyetartót II. János Pál korábbi titkára, Stanisław Dziwisz krakkói bíboros ajándékozta San Pietro della Ienca templomának, ahova a pápa sokszor betért imádkozni. 

Feltételezések szerint a vérrel átitatott anyagdarab II. János Pál pápának abból a kabátjából származik, melyet 1981. május 13-án az ellene elkövetett fegyveres merénylet során viselt.

Vatikáni Rádió(DE)/KNA/Magyar Kurír