Megújult a Batthyány-kápolna Dunakilitin

2012. november 5. hétfő, 14:39

A dunakiliti templom belső felújítása után, idén ősszel a falu közepén található Batthyány-kápolna is megszépülhetett. Boldog Batthyány-Strattmann László születésének 142. évfordulóján Dunakilitin Somfai Árpád plébános az ünnepi szentmise utáni közös körmenet és litánia keretében újból megáldotta a felújított kápolnát.

A boldog Batthyány-Strattmann László doktor szülőházával szemben álló kápolnát a gróf édesanyja, Ludovika grófnő állíttatta 1875-ben, a kolerajárvány megszűnésének emlékére, hálából a Szűzanyának. A kis kápolnafülke méltó jelképe a faluban azóta is jelen lévő Mária-tiszteletnek, a benne található szobor a szent Szüzet, mint betegek gyógyítóját ábrázolja a karján ülő Kisjézussal. Alattuk a bízó, kérő felirat: „Mária segíts”.

A tartópillér lábazatán köszönő- és emléktábla utal a kápolna készítésének okára, melynek felirata a következő: „Hála emlék a betegek gyógyítója sz. Mária tiszteletére eillítatott. Az 1873. évi cholera járvány szerencsés megszünéseért a boldogult édes anya nemes példájára Gróf Batthyány Józsefné született Batthyány Ludovika Grófnő által.”

A felújítás összefogás eredménye: egyéni adományozók, az egyházközség és az önkormányzat is segítséget nyújtott. Emellett most is szorgos kezek munkája járult hozzá Dunakiliti e meghatározó építményének megszépüléséhez – szerepel Horváth Mária beszámolójában.

Győri Egyházmegye/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: egyházmegyék
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő