Megveszi a szegedi püspökség a dóm melletti Dömötör-tornyot

Hazai – 2012. április 25., szerda | 10:52

Zártkörű pályázaton a katolikus egyháznak kínálja eladásra a szegedi önkormányzat a Dóm téren álló Dömötör-tornyot. Az egyházmegyének szándékában áll megvenni a műemléket.

Zártkörű pályázaton a katolikus egyháznak kínálja eladásra a szegedi önkormányzat a Dóm téren álló Dömötör-tornyot – mondta Vécsey Ágnes szóvivő az MTI-nek kedden, annak kapcsán, hogy a Délmagyarország aznapi számában azt írta, 100 millió forintért eladó a Tisza-parti város legrégebbi építménye.

A torony az egykori Szent Demeter-templom lebontásakor került felszínre. Alapját még a XI. században építették, alsó, négyszögletes román stílusú része XII. századi, míg felső, nyolcszögletű folytatásának emeletei a XIII. századból valók. A toronynak eredetileg hat emelete volt, de az építkezés alatt négyet lebontottak. 1931-ben falába ajtót vágtak, belsejét - olasz mintára - keresztelőkápolnává alakították.

1932-ben Aba-Novák Vilmos meghívásos pályázaton nyerte el a torony oldalfalainak festési jogát; freskójának terveit a páduai nemzetközi egyházművészeti kiállítás nagy aranyérmével ismerték el.

A szegedi közgyűlés május harmadikai ülésén Botka László (MSZP) polgármester előterjesztésében rámutatott, hogy az építményt és Aba-Novák Vilmos freskóját is hosszú ideje veszélyezteti a falakba felszivárgó talajvíz. A műemlék megóvása komoly szaktudást igényel, a rekonstrukcióhoz azonban az önkormányzat nem rendelkezik forrással.

A polgármester a torony felújítása és kulturális-vallási értékeinek szakszerű bemutatása érdekében javasolja a műemlék értékesítését. A szakértő által 102 millió forintos értékűre becsült ingatlant a város zártkörű pályázaton hirdetné meg, amelyen csak önálló jogi személyiséggel rendelkező katolikus egyházszervezetek vehetnének részt, írja az MTI.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a délmagyar.hu-nak úgy fogalmazott: „az önkormányzat körültekintően döntött, ez a lehető legjobb megoldás”. Hozzátette: az egyházmegye kiemelt projektje a dóm és környéke teljes állagmegóvása, felújítása, ennek fontos eleme a Dömötör-torony is. Ezért szándékában áll megvásárolni a pályázaton az épületet, hogy rekonstrukciója után újra megnyithassa a látogatók előtt, egyházi, vallási és kulturális funkciókkal.  

MTI/Magyar Kurír