Melegházasság: nem új találmány

Kultúra – 2012. május 24., csütörtök | 16:53

A közvélekedéssel szemben a „melegházasság” nem új találmány: az „intézmény” élt és virult Rómában, ráadásul még egyes császárok is gyakorolták – írja a Catholic World Report. 

 

A melegházasság olyasmi volt, amivel az első keresztények is szembesültek, mint koruk sötét és pogány szokásával. Ma sem a felvilágosodás utáni találmánnyal nézünk szembe, hanem a visszatéréssel a kereszténység előtti, pogány erkölcsökhöz. 

A homoszexualitás a rómaiaknál is ugyanannyira népszerű és elterjedt volt, mint a görögöknél, hiszen a rómaiak átvették a görögök pederaszta szokásait – írja cikkében Benjamin Wiker. Ráadásul a rabszolgákat a szexualitás témájában is használható tárgynak tekintették. 

Wiker számos római szerzőt idéz, akik a homoszexualitásról írtak, és megemlíti, hogy Elagabalus császár (uralkodott: 218-222), aki öt nőt vett feleségül és vált el tőlük, saját kocsihajtóját a „férjének” tartotta, valamint „összeházasodott” egy bizonyos Zoticus nevű atlétával is. Mi több: szeretett királynőnek öltözni – szó szerint.

Mindezzel együtt a rómaiak is ismerték a házasság felsőbbrendűségét és szentségét. Ám a kereszténység nem ebben hozott újat, hanem abban, hogy a férfi és nő felbonthatatlan házasságán kívül minden más szexuális kapcsolatot illegitimált – írja a szerző. 

Ezúton is felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy írásainkban többször is közöltük az Egyház álláspontját e témában, amelyet most is megismétlünk: a homoszexuálisok házassága a természet adta törvények elferdítése.

Az Egyház e kérdésben 2003-ban részletesen kifejtette álláspontját a Joseph Ratzinger által vezetett Hittani Kongregáció 2003-ban kiadott dokumentumában. Az állásfoglalás ésszerű érveket sorakoztat fel, amelyeket minden nagy kultúra elfogad, pontosan azért, mert a természet törvényein alapulnak.

Az emberi lélekből semmilyen ideológia nem törölheti ki a bizonyosságot, hogy házasság csakis nő és férfi között lehetséges.

A homoszexuális embereket természetesen ugyanolyan tisztelet illeti meg, mint bármely más személyt, és nem lehet velük szemben negatív megkülönböztetést tenni. Az Egyház leghatározottabb álláspontja azonban az, hogy a homoszexualitás eltér a normálistól, s ennek gyakorlása súlyos bűn a tisztaság ellen. Az Egyház a homoszexuálisokat, ugyanúgy, ahogy minden más keresztényt, arra buzdít, hogy tisztán éljenek.

Azoknak a gyermekeknek viszont, akiket esetleg homoszexuális párok fogadnak örökbe, súlyosan sérülnek a jogaik. Csak azért, mert gyengék ahhoz, hogy érvényesítsék az anyához és az apához való jogukat.

„A homoszexuális emberek iránti tisztelet nem eredményezheti az alapvető értékek felborítását, amelyek az emberiség közös örökségét képezik”. A dokumentum megerősíti: „A társadalom a házasságon alapuló családnak köszönheti fennmaradását. Az Egyház tudja ezt, és nem teheti meg, hogy ne védelmezze ezeket az értékeket, mindannyiunk javára.
 

Kapcsolódó:
Gay marriage - nothing new under  the Sun 

Magyar Kurír
(szg)