Meszlényi-domborművet avattak Kistarcsán

2014. március 4. kedd, 16:24

Kistarcsa a XX. század első negyedében gyári lakótelepnek épült településrésze a nagy gazdasági világválság idején került a belügyminisztérium tulajdonába. 1949 és 1953 között a kommunista diktatúra internálótábora működött Kistarcsán.

Sokan szenvedtek a kistarcsai táborban ártatlanul, bírósági tárgyalás és ítélet nélkül. Voltak, akiket annyira meggyötörtek, hogy nem élték túl a szörnyű megpróbáltatásokat. Közéjük tartozott Meszlényi Zoltán püspök is.

A 2009-ben boldoggá avatott mártír püspököt 1950. június 29-én internálták Kistarcsára. A cellájában uralkodó áldatlan körülmények és az embertelen bánásmód következtében 1951. március 4-én meghalt. Mivel ítélet nélkül halt meg, nem tömegsírba temették. Sírját a Rákoskeresztúri Újköztemetőben egy temetőőr gondozta. 1966-ban kiemelték a holttest maradványait, és minden feltűnést kerülve az esztergomi bazilika kriptájában temették el. 2004-ben kezdődött a boldoggá avatási eljárás, majd XVI. Benedek pápa 2009-ben jóváhagyta boldoggá avatást. A szertartásra 2009. október 31-én, ünnepi szentmise keretében került sor az esztergomi bazilikában Erdő Péter bíboros vezetésével. XVI. Benedek pápa Apostoli levelében március 4-ét, a vértanú püspök halálának napját jelölte meg boldog Meszlényi Zoltán ünnepéül.

Az ünnephez kapcsolódva, 2014. március 2-án avatták fel a Kistarcsai Kulturális Egyesület által készíttetett kerámiadomborművet. A Meszlényi Zoltán portréját ábrázoló alkotást Szabó Kata keramikus művét a volt internálótábor falába építették be.

A vértanúhalált halt püspök emlékéhez méltó ünnepségen visszaemlékezések, irodalmi és zenei művek hangzottak el. Beszédet mondtak Solymosi Sándor polgármester és Görbe József plébános. A leleplezett alkotást Beer Miklós váci megyéspüspök áldotta meg.

Az ünnepség befejezéseként Meszlényi Zoltán unokaöccse és unokahúga koszorút helyeztek el az emlékfalon – tájékoztatta szerkesztőségünket Kereszti Ferenc.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
kezdetet-vette-az-okumenikus-imahet-most-kell-egyuttmukodnunk-kuldetesunk-teljesiteseben
Kezdetét vette az ökumenikus imahét – Most kell együttműködnünk a küldetésünk teljesítésében

A budapesti, Deák téri evangélikus templomban tartották meg az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletét január 20-án. Az eseményen Erdő Péter bíboros, prímás és Szabó István református püspök mondott beszédet.

2019. január 20. vasárnap
az-ima-hegyeket-mozgat-jubileumi-szentmise-arpad-hazi-szent-margit-tiszteletere
Az ima hegyeket mozgat – Jubileumi szentmise Árpád-házi Szent Margit tiszteletére

Árpád-házi Szent Margit ünnepe alkalmából január 20-án a Margit-szigeten mutatott be szentmisét Erdő Péter bíboros. A főpásztor a jubileumi alkalommal – negyven éve indította el ezt a hagyományt Lékai László bíboros – arról tanított, miért időszerű, és mit üzen ma a szent királylány példája.

2019. január 20. vasárnap
Seregély István: Útravaló – 2019. január 21.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 21.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 21.

Mai evangélium – 2019. január 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,18–22

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle