Michael Hesemann: A pápa, aki szembeszállt Hitlerrel

XII. Piuszról – ferdítések nélkül

Kultúra – 2013. június 19., szerda | 14:02

Michael Hesemann (sz. 1964) német történész és író, számos magyarul is megjelent kötet szerzője, többek közt a Vatikáni Titkos Levéltárban végzett kutatásai alapján hiteles portrét rajzol XII. Piuszról.

Az 1970-es években hazánkban is nagy propagandával terjesztették nyomtatásban és színházban is Rolf Hochhut: A Helytartó című drámáját, amely szovjet érdekből, de máig hatóan megrágalmazta az utolsó nagy, zsinat előtti pápát, azt állítva róla, hogy kiszolgáltatta a zsidókat Hitlernek.    

Megállíthatta volna-e XII. Piusz pápa a hitleri szörnyűségeket, miközben nyíltan elítélte a háborút és a zsidóüldözést?

Michael Hesemann (sz. 1964) német történész és író, számos magyarul is megjelent kötet szerzője, többek közt a Vatikáni Titkos Levéltárban végzett kutatásai alapján hiteles portrét rajzol XII. Piuszról. Könyvében bizonyítja: Eugenio Pacelli már pápává választása előtt, majd pápaként is megalkuvás nélkül állt ellen a diktátor ördögi politikájának, és felelős, körültekintő módon – mindig szem előtt tartva a Hitlernek kiszolgáltatott emberek sorsát – küzdött a náci terror ellen.

A kötet teljes életrajzot ad Isten Szolgájáról, XII. Piusz pápáról. Az utószó és a képmelléklet pedig tanúsítja XII. Piusz magyarok iránti rokonszenvét és szeretetét.

A könyv megrendelhető a vasszilvágyi Magyar Nyugat Könykiadónál: 9747 Vasszilvágy, Rákóczi u. 64.  magyarnyugat[kukac]t-online.hu  Tel.: 30/69-15-889.

Ugyancsak megvásárolható a Vasi Szemle Szerkesztőségében: 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 11. (94/509-712)

Magyar Kurír