Miért Assisi a vallási vezetők zarándoklatának helyszíne?

Kitekintő – 2011. október 27., csütörtök | 13:44

A világvallások képviselőinek II. János Pál pápa által kezdeményezett 1986-os assisi béketalálkozójának 25. évfordulóján XVI. Benedek pápa ismét zarándoklatra hívta a világ különböző felekezeteinek vezetőit Szent Ferenc városába október 27-re. A helyszínen tartózkodó Várnai Jakab ferences teológust a Ferences Sajtóközpont megkérdezte, miért éppen Assisiben tartják a találkozót.

A szentek közül Ferenc személye kapcsolódik leginkább össze a béke gondolatával. Mielőtt hirdette volna Isten igéjét, mindig békét kívánt hallgatóinak, e szavakkal: „Az Úr adjon nektek békét!” A konfliktusokba soha nem volt hajlandó belenyugodni. Mindig megtalálja a módját, akár a művészet eszközeit is igénybe véve, hogy feloldja az emberek közötti ellentéteket.

Igehirdetésének szerves része volt a béke hirdetése. Boldog II. János Pál pápa a béke emberének nevezte Assisi szentjét. A város olyan katolikus helyszín, amely még a látszatát is kerüli annak, hogy bármiféle hatalmi központ lenne. Hiszen Szent Ferenc óta a ferencesek itt és szerte a világon arra törekszenek, hogy mindenkit – faji és vallási hovatartozástól függetlenül – testvérként fogadjanak és ilyen lelkülettel lássanak vendégül. 

Ferenc a béke embere. A rend jelmondata: Pax et bonum, aminek talán a legszerencsésebb fordítása: békét és áldást. Szent Ferenc sírjánál a katolikusokon kívül mindig találunk más vallású embereket, akik elmélyülten imádkoznak, elmélkednek. II. János Pál pápa 1986-ban maga döntött a találkozó helyszínéről, és ezzel hagyományt teremtett.

Ahogy 1986-ban, úgy ez alkalommal is a pápa a meghívó, de a ferencesek a házigazdái a nagy világeseménynek.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír