Miért mond le a pápa a „nyugat pátriárkája” címről?

2006. március 23. csütörtök, 09:08

A Vatikán március 22-én közleményben indokolja a pápa döntését: a mára elavult, történelmileg homályos cím már ne álljon az ökumenikus párbeszéd útjába.

Mint arról hírt adtunk, a 2006-os Pápai Évkönyvben a pápa titulusai között első alkalommal nem szerepel a Nyugat pátriárkája cím. Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egység Elősegítése Pápai Tanácsának elnöke elmondta: számos helyről kérdezték a kihagyás magyarázatát. Hilarion bécsi püspök, aki az európai intézményekben az orosz egyház képviselője, a Zenithez küldött üzenetében kért felvilágosítást a vatikáni intézménytől. A pápai tanács erre válaszolt március 22-i jegyzékében.

A Nyugat pátriárkája címet Keleten vezették be, Jusztinianusz (527–565) birodalmi egyházi rendszerének keretében, a négy keleti patriarkátussal – Konstantinápoly, Alexandria, Antióchia és Jeruzsálem – együtt, magyarázza a dokumentum. Rómában mindazonáltal nem használták ezt a titulust, hiszen a három péteri püspöki székhely (Róma, Alexandria, Antióchia) elképzelését részesítették előnyben.A IV. Konstantinápolyi Zsinat (869–870), a IV. Lateráni Zsinat (1215) és a Firenzei Zsinat (1439) a Nyugat pátriárkája cím említése nélkül az öt akkori pátriárka között mint elsőt említi.

A titulust 642-ben I. Teodor pápa használta, azt követően csak ritka alkalmakkal jelent meg, s a jelentése nem volt világos. Használata a XVI–XVII. században vált általánossá, „amikor a pápák titulusai megsokasodtak; a Pápai Évkönyvben először 1863-ban jelent meg”.

A Nyugat kifejezés a jelenlegi kulturális kontextusban az Egyesült Államoktól Ausztráliáig és Új-Zélandig terjed – olvasható a jegyzékben. Másrészt nem alkalmazzák a katolikus egyház szervezetére, amely a II. Vatikáni Zsinattal a püspöki konferenciák és azok nemzetközi összejövetelei formájában találta meg „a korunk szükségleteinek megfelelő egyházjogi rendet” a latin egyház számra. Ezért „a kezdettől fogva kevéssé egyértelmű Nyugat pátriárkája titulus a történelem előrehaladtával elavulttá és gyakorlatilag használhatatlanná vált”.

A cím elhagyása „természetesen nem változtat semmit az ősi patriarkális egyházak elismerésén, amit a II. Vatikáni Zsinat oly ünnepélyesen kihirdetett”. Éppen ellenkezőleg: „a mondott címről való lemondás történelmi és teológiai realizmust fejez ki, ugyanakkor lemondás egy követelésről, ami javára válhat az ökumenikus párbeszédnek” – zárul a pápai tanács magyarázata.

Zenit/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: Vatikán
Vezető híreink – olvasta már?
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

20:08
a-biblia-uzenete-atkelni-sajat-voros-tengeremen
Átkelni saját „Vörös-tengeremen”

Évközi 7. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,27–38)

16:00
Útravaló – 2019. február 23.

Útravaló – 2019. február 23.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 23.

Mai evangélium – 2019. február 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 9,2–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle