Milánóba látogat I. Bartolomaiosz pátriárka

2013. január 14., hétfő | 16:15

Március 20-21-én rendezik meg a milánói ediktum kibocsátásának 1700. évfordulójára emlékező jubileumi év központi eseményeit. Nagy Konstantin császár 313-ban ezzel a lépéssel iktatta törvénybe a vallásszabadságot a Római Birodalomban.

A kétnapos ünnepségen Angelo Scola milánói bíboros érsek meghívására részt vesz I. Bartolomeosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka is.

I. Bartolomaiosz 1940. február 29-én született Törökországban. A Szent Szinódus 1991-ben választotta meg konstantinápolyi érsekké és ökumenikus pátriárkává. Székhelye Isztambulban, az ősi Bizáncban van, amelyet Konstantin Új Rómaként alapított újjá, és amely felvette a császár nevét. Az Efezusi Zsinat 431-ben emelte a konstantinápolyi széket patriarchátusi rangra. Az ökumenikus pátriárka tiszteletbeli helyet foglal el az ortodox egyházak élén, mint primus inter pares, vagyis első az egyenlők között.

I. Bartolomaiosz pátriárka 1997-ben már járt Milánóban a város akkori bíboros érseke, Carlo Maria Martini meghívására a Szent Ambrus-év alkalmából.

A mostani látogatás március 20-án fél 10-kor kezdődik Milánó görög ortodox templomában, majd a pátriárka megtekinti a Konstantin 313 kiállítást a Királyi Palotában. Délután fél 6-kor Angelo Scola bíboros és a pátriárka felolvasnak egy szakaszt János evangéliumából (8,32): „Megismeritek az igazságot és az igazság szabaddá tesz titeket”.

Március 21-én délután fél 6-kor a milánói Szent Ambrus-bazilikában I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka ökumenikus imatalálkozón vesz részt.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír


Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: ökumené
Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

2019. május 24., péntek
a-feltamadasba-vetett-hit-mi-remenyunk-bemutattak-szabo-ferenc-sj-ket-uj-konyvet
Hogy meglássuk a szeretet-Istent – Bemutatták Szabó Ferenc SJ két új könyvét

Május 23-án este az Építészet és Művészet Kévés Stúdió Galéria és az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egylete Baross utcai székházában tartották Szabó Ferenc SJ „Isten nem halt meg” és „»Mindig neki harangozunk…« – Istenkereső magyar költők és írók” című könyveinek bemutatóját.

2019. május 24., péntek