Minden idők legszebb magyar nyelvű Bibliája jelent meg

Hazai – 2011. szeptember 21., szerda | 14:58

A Bécsi Arany Biblia magyar nyelvű változatát szeptember 21-én sajtótájékoztató keretében mutatták be az MKPK székházában. A bemutatón Erdő Péter bíboros méltatta a művet és hangsúlyozta megjelenésének jelentőségét.

A valódi könyvművészeti ritkaságot az Ikar Kiadó a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulattal együttműködésben jelentette meg.

Köszöntőjében Tarjányi Béla biblikus professzor, a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat ügyvezető elnöke a magyar bibliakiadás múltjáról beszélt, és örömét fejezte ki, hogy a jelen kiadvány német, szlovén és szlovák nyelvű változata után most magyar nyelven is megjelenik. Tarjányi Béla professzor és Ing. Andreas Kaulfuss, az IKAR Kiadó vezérigazgatója átadott egy példányt Erdő Péter bíborosnak, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének, és felkérték, hogy a magyar nyelvű kiadvány fehér bőrkötésű változatát adja át XVI. Benedek pápának. „A jelen mű valódi német kézműves munka gyümölcse” – mondta el Andreas Kaulfuss.

Erdő Péter bíboros méltató szavaiban hangsúlyozta: „Minden idők legszebb magyar nyelvű Bibliája jelent most meg nyomtatásban. Az ilyen művek kiadása modern dolog is – mondta. Bár napjainkban az informatika fejlődése következtében a nyomtatott könyv, mint információ hordozó hanyatlik, a műtárgyak világában azonban egyre inkább helyet kap, a szépsége érdekli az embereket, a tartalom művészi kifejeződése felemelkedik. A most megjelent mű a kiadó bölcsességét dicséri.” 

A mindössze 600 számozott példányban megjelent kiadvány az Osztrák Nemzeti Könyvtár felbecsülhetetlen értékű gyűjteményéből merít. A mintegy 300 illusztrációval díszített Biblia magában foglalja a könyvművészet évszázados kincseit, amelyek eddig csak az irattárakban voltak fellelhetők. A gazdagon díszített bibliák valaha a fejedelmi udvarok legértékesebb kincsei közé tartoztak, amelyeket Európa legjobb könyvfestői díszítettek.

Az Ó- és Újszövetség most megjelenő Káldi-Neovulgáta fordításának példánya egyedülálló, kézzel készített különlegesség: 24,5x34,5 cm méretben, 1070 oldalon aranyozott lapélekkel, a kezdőbetű és a képek aranynyomtatásával, bőrkötéssel, aranyozott díszcsattal és veretekkel páratlan élményt nyújt olvasójának. A Bécsi Arany Bibliában másolatok találhatók a Szent Vencel Bibliából, a legrégebbi német kéziratokból, valamint a Nápolyi Bibliából.

A kiadvány a www.becsiaranybiblia.hu honlapon rendelhető meg, itt számos információ mellett képek láthatók a könyv készítéséről. A honlapon keresztül lehetőség van arra, hogy a Biblia első oldalát a megrendelő kérése szerint készítsék el, dedikálják családja részére, így ez a mű valóban a családi örökség része lehet és nemzedékről nemzedékre szállhat.

Lisztovszki Tünde/Magyar Kurír

Fotók: Rédey Krisztián