Mindszenty József emlékére mutattak be szentmisét Rómában – KÉPGALÉRIÁVAL

Külhoni – 2015. május 8., péntek | 11:23

Mindszenty József bíboros halálának negyvenedik évfordulója alkalmából egykori címtemplomában, a Santo Stefano Rotondóban mutattak be szentmisét május 7-én, melynek főcelebránsa – Erdő Péter bíboros meghívására – Pietro Parolin vatikáni államtitkár volt. A szentmisén koncelebrált Erdő Péter.


KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Hazánk szentszéki nagykövetsége, a Pápai Magyar Intézet, a római magyar közösség és a Szent István Alapítvány meghívására több Rómában működő papi kollégium rektora, a vikariátusról a migránsok pasztorációjának  vezetője, a román nemzeti koordinátor és több, az örök városban szolgáló magyar pap és szerzetesnő is eljött a szentmisére. Képviseltették magukat a Szentszék mellé akkreditált nagykövetek is, és szép számban jelentek meg Rómában élő, dolgozó magyarok is.

Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár szentbeszédében az evangéliumból felolvasott részt idézve beszélt Mindszenty József életéről, sorsáról, megpróbáltatásairól. A szentírási szakasz így szól: „Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben! Ha megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök ezzel teljes legyen.” (Jn 15,9–11)

Az államtitkár hangsúlyozta: Az evangéliumban Krisztustól elhangzó szavak párhuzamba állíthatók Mindszenty bíboros életével, sorsával, akire ebben az esztendőben nemcsak halálának negyvenedik, hanem pappá szentelésének századik, érseki kinevezésének pedig hetvenedik évfordulója kapcsán is különös tisztelettel emlékezünk. Hozzátette: negyven esztendővel ezelőtt Mindszenty József hercegprímásnak idegen földön, száműzetésben kellett meghalnia. Az idén kerek évfordulók pedig emlékeztetnek sorsára, hiszen pappá szentelésére és érseki kinevezésére is Európa és a világtörténelem vészterhes idejében került sor.

Pappá szentelésekor az első világháború borzalmait élte meg Európa. Erről az időről Ferenc pápa Redipugliában tavaly ősszel mondott beszédében úgy emlékezett meg mint őrültségről, hiszen minden háború őrültség. Mindszenty bíboros ekkor azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a rábízott nyájnak jó pásztora legyen, amint az evangélium is mondja.

Érseki kinevezése is történelmi fordulóponton történt. 1945 őszén, közvetlenül a második világháború után iktatták be esztergomi érseknek. A kibontakozó kommunista hatalom nem volt számára ismeretlen, hiszen már 1919-ben, a Tanácsköztársaság alatt is internálták, püspökével együtt, mivel kiállt hitéért. Hivatalát, ahogyan maga is mondta, jó pásztorként akarta betölteni, olyan vezetőként, aki akár életét is adja juhaiért. Tehet ennél többet a nyájáért a pásztor? Mindszenty olyan ember volt, aki megmaradt Jézus szeretetében, megtartotta az Atya parancsait. Parolin bíboros tovább ismertette az esztergomi érsek életének alakulását: a pásztor nem sokáig tudott nyája, hívei körében maradni. 1948 karácsonyán letartóztatták, és XII. Piusz tiltakozása ellenére börtönbe zárták. Olyan pásztorrá vált, aki nem lehet hívei, bárányai körében. Egész életét tőlük elzárva kellett leélnie, így vált a szenvedő és üldözött egyház jelképévé.

Pietro Parolin államtitkár szentbeszéde végén figyelmeztetett arra is, hogy az egyháznak ma is vannak szenvedő tagjai. Megemlítette például a szíriai keresztényeket. Mint mondta, nem maradhatunk velük szemben közömbösek, együtt kell velük is éreznünk. Azért hirdette meg a Szentatya az irgalmasság rendkívüli szentévét, hogy felhívja figyelmünket az irgalom szükségességére. A Vatikán államtitkára végül arról beszélt, hogy a kommunizmusnak Magyarországon is sok áldozata volt, akik közül többeket már boldoggá avattak. Nekik, és Isten szolgája Mindszenty József bíborosnak példaként kell állniuk előttünk, s ha követjük példájukat, akkor teljesítjük Krisztus parancsát – öröme lesz bennünk, s nekünk is így lehet örömteli az életünk.

A hívek könyörgésében és a szentáldozást követően a venezuelai magyar közösség által küldött imádsággal fohászkodtak a résztvevők Isten szolgája boldoggá avatásáért.

A szentmise végén Erdő Péter bíboros megköszönte a bíboros államtitkár szolgálatát. Utalt a szentek, az üdvözültek mennyei közösségére, amely alapján biztosak lehetünk abban, hogy a tavaly boldoggá avatott VI. Pál pápa és Mindszenty bíboros az örökkévalóságban együtt járnak közbe hazánkért.


Szöveg és fotó: Bókay László, az Új Ember munkatársa

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria