Mit csinál a pápa egész nap?

Kitekintő – 2012. február 23., csütörtök | 17:44

A 84 éves Benedek pápa reggel ötkor kel, és sohasem fekszik le este 11 előtt. Mindennap elimádkozza a rózsafüzért, és mobiltelefont is használ, melynek számát csak legközelebbi munkatársai ismerik. Aldo Maria Valli olasz újságíró ismerteti a pápa napirendjét.

Valli szerint XVI. Benedek pápa „tipikus német, rendszerető ember, aki rendkívül precíz időbeosztással az utolsó részletig megszervezi a napjait.”

A pápa reggel hét órakor szentmisével kezdi a napot. Az olasz nyelvű misét a pápai kápolnában mutatja be két személyi titkárával, Georg Gänswein és Alfred Xuereb atyákkal. Részt vesznek rajta asszisztensei, Carmela, Loredana, Cristina és Rosella – valamennyien szerzetesnők, a Communione e Liberazione mozgalom Memores Domini közösségének tagjai –, valamint személyi inasa, a 46 éves Paolo Gabriele, aki háromgyermekes családapa.

A szentmise után Benedek pápa nyolc órakor reggelizik, majd 11-ig a dolgozószobájába vonul. Szereti figyelemmel kísérni a világban zajló eseményeket; német, olasz, angol, francia és spanyol nyelvű híreket olvas. Ilyenkor szokott válaszolni a fontos levelekre is.    

Reggeli munkája végeztével az apostoli palota második emeletén fogadja a Vatikánba látogató államfőket, diplomatákat. Az általában kétórás találkozók helyszíne többnyire a pápai könyvtár, bár ez a látogatók létszámától és az alkalom ünnepélyességétől is függ. Szerdánként a programot megszakítja a VI. Pál teremben vagy a Szent Péter téren tartott általános kihallgatás. 

XVI. Benedek fél kettőkor szokott ebédelni, két titkára társaságában; ebédre ritkán látnak vendégül bárkit. A menün általában mediterrán ételek szerepelnek. A Szentatya mindig narancslét iszik, bort sohasem – írja Valli. Ebéd után titkáraival együtt tízperces sétát tesz az apostoli palota citrom- és narancsfákkal szegélyezett teraszain, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Rómára. Séta közben nem beszélnek a munkáról. 

Ezután egyórás pihenő következik, majd fél négykor a pápa visszatér a dolgozószobájába, ahol írásait, beszédeit, homíliáit készíti. Számítógépet nem használ, mindent kézzel ír; a szövegeket később írják le és fordítják különböző nyelvekre. Valli szerint Benedek pápa „rendkívül alapos” szerző, aki „szeret dolgozószobájába visszavonulva, békésen írni, és gazdag könyvtárában maga néz utána mindennek.”  

Fél hatkor aláírja a titkárai által előkészített dokumentumokat, majd legközelebbi munkatársaival – többek között Tarcisio Bertone államtitkárral, Dominique Mamberti érsekkel – találkozik. Ezt újabb séta követi, ezúttal a vatikáni kertekben. A pápát egyik vagy mindkét titkára szokta kísérni, akikkel rózsafüzért imádkoznak a Lourdes-i Szűzanya-szobor másolata előtt.

Este fél nyolckor könnyű vacsora. Nyolckor XVI. Benedek ismét visszavonul dolgozószobájába, majd esti imára a kápolnába. „Sohasem fekszik le este 11 előtt. Elég, ha az ember késő este kisétál a Szent Péter térre: láthatja, mikor alszik ki a villany az apostoli palota legfelső emeletén” – idézi Valli írását a CNA.

Magyar Kurír (mk)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!