Mozgássérülteknek szerveznek tábort Balatonföldváron

Hazai – 2012. augusztus 6., hétfő | 16:17

Augusztus 5-én délelőtt szentmisével és nagyszabású nyitóünnepséggel vette kezdetét Balatonföldváron a Szuverén Máltai Lovagrend 29. Nemzetközi Ifjúsági Mozgássérült Tábora. Mottója: I am Yours - Én a Tiéd vagyok.

Az  egyhetes találkozó ma is ugyanazt a célt szolgálja, mint három évtizeddel ezelőtt: egymás megismerését és elfogadását, a sajnálat és a tudatlanság emelte láthatatlan falak lebontását.

A Szuverén Máltai Lovagrend rendezvényének eddig 12 ország adott helyt, Magyarország a harmadik alkalommal rendezője a Nemzetközi Ifjúsági Mozgássérült Tábornak. A házigazda szerepét idén a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tölti be.

A találkozóra 22 országból 170 fogyatékkal élő, köztük 110 kerekesszékes fiatal érkezett kísérőivel együtt, összesen 420 résztvevő regisztrálta magát. Első alkalommal vesz részt ilyen táborban libanoni csoport, és újra képviselteti magát az Egyesült Államok is.

A kerekesszékben élő emberek életében nagyon kevés olyan eseménydús időszak van, mint az egyhetes mozgássérült tábor. A találkozó résztvevői pozitív élményekkel töltődnek fel, jó példákat, követhető mintákat ismernek meg, igazi vakáción vesznek részt, nem mellékesen ez idő alatt otthon maradó hozzátartozóik is kikapcsolódhatnak.

A nyitó szentmisét Angeli Acerbi érsek, korábbi magyarországi apostoli nuncius, a Szuverén Máltai Lovagrend prelátusa mutatta be a nemzeti delegációkkal érkező papokkal koncelebrálva.

A megnyitón részt vett Szekeres Pál sportért felelős helyettes államtitkár, válogatott tőrvívó, olimpikon, majd - súlyos autóbalesete után - háromszoros paralimpiai bajnok vívó, aki a paralimpiára való felkészülését megszakítva látogatott el a táborba. A sportoló-politikus megnyitón elmondott beszédében arra biztatta a táborlakókat, hogy felejtsék el a fogyatékosságukat, higgyenek önmagukban és Istenben. Szekeres Pál az eseményt követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az ilyen rendezvények újabb lépést jelentenek a fogyatékkal élő fiatalok számára az integráció és az önálló, önrendelkező élet felé.

A szervező Szuverén Máltai Lovagrend magyar szervezetének elnöke, Kállay Ubul Tamás arról beszélt, hogy a táboroztatással a fogyatékkal élő fiatalokat kiragadják a mindennapjaikból, életre szóló élményekhez juttatva és lehetőséget teremtve számukra barátkozásra, sőt szerelemre. Megemlítette, hogy a táborlakók között két-három olyan házaspár is akad, akik a korábbi táborokban ismerték meg egymást.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke mint házgazda arról számolt be, hogy a balatonföldvári tábort egy éve szervezik, 80 önkéntes részvételével. A személyzettel együtt közel ötszáz fős tábor egyik legfontosabb célja a sérült és ép fiatalok közötti falak tovább bontása a közös nyaralással, ami a tapasztalatok szerint komoly szemléletváltást jelent a résztvevőknek.

A nyitó ünnepség befejezéseként Gyulai Zsolt olimpikon meggyújtotta a tábori olimpiai lángot, amely a Londonban zajló olimpiai játékokba való folyamatos bekapcsolódást jelzi.

Kedd délután érkezik a táborba Matthew Festing, a Szuverén Máltai Lovagrend uralkodó nagymester.

A balatonföldvári találkozó vendégeit számos esemény várja majd, lesznek szentmisék, taize-i imaóra, nemzetközi estek, koncertek, műveltségi és sportvetélkedők, esténként disco. Lehet  strandolni, vitorlázni, az aktívabbak íjazáson, lovagláson, tereprally bemutatón vehetnek részt. A programok között szerepel keszthelyi hajókirándulás, gödöllői buszkirándulás is.

A Maltacamp 2012-nek naponta megjelenő saját újságja és esténként bemutatott napi híradója van. Részletek a www.maltacamp2012.com honlapon találhatók.

Magyar Kurír