A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnökét fogadta Erdő Péter bíboros

Hazai – 2011. november 7., hétfő | 16:23

A Munkástanácsok Országos Szövetsége megkeresésére november 7-én hivatalában fogadta Erdő Péter bíboros, érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a szövetség elnökét, Palkovics Imrét.

A találkozón a készülő Munka Törvénykönyve hatásait mutatta be a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke a katolikus egyház magyarországi vezetőjének.

Palkovics Imre elmondta, hogy nem folytatható a neoliberális gazdaság- és társadalompolitika, amely köztudottan nem a közérdeket tartja szem előtt, sokkal inkább a gazdasági hatalommal rendelkezők érdekeit és jogát szolgálja anélkül, hogy tevékenysége következményeiért felelősséget vállalna. A kiszolgáltatott munkavállalók és családjaik az állam védelmére joggal tartanak igényt és várnak védelmet a munka világában is, emberi méltóságuk megőrzéséhez.

Erdő Péter kiemelte, hogy a Katolikus Egyház társadalmi tanítása a munka méltóságát a dolgozó ember méltóságából vezeti le. Így a munka nem tekinthető pusztán gazdasági tényezőnek, hanem az ember hivatásának teljesítése és a Teremtő tervének előmozdítása is kell, hogy legyen. Ilyen értelemben az államnak feladata, hogy a dolgozó ember méltóságát jogszabályokban is védjék. Különösen szükséges ez akkor, amikor a munkavállalók történelmi, gazdasági és egyéb körülmények miatt egészen gyenge pozícióban vannak.

A felek egyetértettek abban, hogy a munka világában olyan megoldásokat kell választani, amelyek az embereket és az életet szolgálják.

MKPK Sajtószolgálat