Nagy Károly-díj Andrea Riccardinak

2009. május 21., csütörtök | 14:17

Az aacheni városháza koronázó termében május 21-én Andrea Riccardi történész, a Szent Egyed Közösség alapítója vehette át a Nagy Károly-díjat. A kitüntetést idén 50. alkalommal adták át.

Az indoklásban az áll: Andrea Riccardi a társadalomért, egy emberibb és együttérzőbb Európáért, a népek, vallások és kultúrák közötti kölcsönös megértésért, valamint egy békésebb is igazságosabb világért végzett munkája érdemelte ki a díjat.

Marco Impagliazzo, a Sant'Egidio Közösség elnöke úgy fogalmazott: „Nagy megtiszteltetés, hogy ezt az értékes díjat Andrea Riccardi és a Sant'Egidio Közösség kapta. Ez az elismerés erősíti a közösségnek a különböző kultúrák, vallások közötti párbeszédért végzett munkáját, és ösztönzi tagjainak mindennapi erőfeszítéseit a békéért, az együtt munkálkodó társadalomért és azért, hogy Európát és Afrikát közelebb hozzák egymáshoz.”

Aachen városa 1950 óta olyan magánszemélyeknek vagy intézményeknek ítéli oda a díjat, akik Európa egységének ügyét különösen is szívükön viselik, és ezért dolgoznak. A díj átadására a hagyományok szerint minden évben Jézus Krisztus mennybemenetelének ünnepén kerül sor. A plakett Aachen városának XII. századból származó címerét mintázza, amelyen Nagy Károly császár trónon ülő alakja látható.  

2004-ben II. János Pál pápa rendkívüli Nagy Károly-díjat kapott, rajta kívül a kitüntetés birtokosa már Konrad Adenauer, François Mitterand, Helmut Kohl, Václav Havel, Tony Blair, Bill Clinton és Angela Merkel is.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle