Nagycsütörtök az egyházmegyékben

Hazai – 2011. április 22., péntek | 11:02

Az alábbi összeállításban a Debreceni, a Veszprémi, az Egri és a Szombathelyi Egyházmegye nagycsütörtöki szertartásain - a krizmaszentelési szentmisén és az esti szentmisén - elhangzott főbb gondolatokat olvashatják.

Olajszentelési mise  a Debreceni Egyházmegyében

Bosák Nándor püspök homíliájában a szent három nap szertartásának mondanivalóját emelte ki. A katolikus vallás gyakorlatában nemcsak a az utolsó vacsora emlékét ünneplik, hanem annak a következményeit is jelenvalóvá teszik, hiszen Jézus rendelése szerint a kenyérbe és a borba belerejtette az ő életáldozatát, így az Ő állandó jelenlétét élik meg.
Jézus az utolsó vacsorán arról is rendelkezet, hogy legyenek emberek, akik az Ő áldozatot hozó életét jelenvalóvá teszik a világban.  Ezért bízta meg az apostolokat, hogy „Ezt tegyétek az én emlékezetemre." (Lk 22, 19). Az utolsó vacsora emlékmiséje tehát egyben a papság alapításának az ünnepe is, mert nincs Eucharisztia papság nélkül és nincs papság Eucharisztia nélkül.  Az utolsó vacsora felidézésekor ezt a teljességet éli át a katolikus egyház – foglalta össze gondolatait a főpásztor.

Veszprémi Főegyházmegye

Márfi Gyula érsek szentbeszédében a család és a közösség forrásáról, az isteni Szentháromságról beszélt és az Oltáriszentségben közöttünk lévő, velünk lévő Krisztusról. Támogatnunk kell a lelkipásztoroknak a családot, mint az egyház és az állam alapintézményét, hangsúlyozta az egybegyűlt papság előtt.  A családokról gondolkodni, értük imádkozni, őket támogatni nem múltba révedés, hanem jövőépítés volt mindig, s az ma is, mutatott rá. Arra kérte a papokat és a világi híveket, hogy tekintsék a plébániát egy nagy családnak, ahol a családfő szerepét tölti be a plébános, legalábbis lelki értelemben. Arra intette a papságot, hogy úgy vezessék egyházközségeiket, hogy érezhető legyen szolgálatukban  az iránymutató szeretet és felelősségérzet.

Egri Főegyházmegye

Az olajszentelési szentmisén a papi fogadalmak megújítása előtt Ternyák Csaba érsek szentbeszédében elsősorban a paptestvérek felé fordult. A szentmise evangéliumára utalva kiemelte, hogy felkent és küldött ember a pap. „Az Úr lelke van rajtam, mert az Úr fölkent engem, hogy örömhírt hozzak a szegényeknek. Azért küldött engem, hogy szabadulást hirdessek a raboknak…”. (Lk4, 18) Ezt önmagáról vallja Jézus, de fontos jelzés, mert megvilágosítja a papi küldetés lényegét. A küldetést megelőzi a Lélek kiáradása és a felkenés. Szenteléskor a papra is lehívják a Szentlelket. Ezért nem csupán emberi adottságaira kell hagyatkoznia, hanem a Szentlélek működésére is: általa működik a Lélek. „Az Úristen kezében a kegyelem eszközei vagyunk” – jelentette ki a Főpásztor, majd folytatta: „Az Úr szőlőjében dolgozunk nem a sajátunkéban”.

Ternyák érsek végül örömét fejezte ki, hogy az egyházmegye papsága felkarolja azokat a programokat, amelyek egyház élményt adnak a híveknek. A közeljövőben is több egyházmegyés, vagy annál nagyobb szabású program várható: cigányzarándoklat, ministráns találkozó, családtalálkozó, az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó, vagy a Madridi Ifjúsági Világtalálkozó – zárta szavait a Főpásztor.

Ternyák Csaba érsek az utolsó vacsora emlékére bemutatottszentbeszédében az Eucharisztia ingyenességére és ajándék voltára hívta fel a figyelmet Szent Pál szentleckében elhangzó szavaihoz kapcsolódva: én az Úrtól kaptam, amit közöltem is veletek.

A lábmosás eseményére utalva pedig kiemelte, hogy egymás szolgálatára kell lennünk. „Ma lábmosásnak számít, ha képesek vagyunk egymás terhét hordozni.” Ilyen összefogást tapasztalt meg például az árvízkárosultak ügyében, amikor a Karitász közreműködésével 500 lakóházat újítottak fel. Nagycsütörtök nem ér véget a lábmosással.

Az utolsó vacsora utáni virrasztásban Jézus megtapasztalja az emberi gyengeséget önmagában és tanítványaiban. Emberi természete visszariad a szenvedéstől, tartsunk ki mellette imádságban, töröljük le róla a lelki szenvedés véres csöppjeit – hívta fel a figyelmet Ternyák Csaba érsek.

Szombathelyi Egyházmegye

Veres András megyéspüspök az olaszentelési homíliában hangsúlyozta a papság ajándék illetve tevékeny jellegét. A papokat bátorította, hogy újra ajánlják fel életüket az Úristennek. A jelen lévő ministránsokat a további oltárszolgálatra, a híveket pedig a papjaikért végzett kitartó imádságra buzdította.

Összeállításunk Kovács Ágnes és Toldi Éva tudósításai, illetve az egri és a szombathelyi egyházmegyék honlapján olvasható tudósítások alapján készült.

Magyar Kurír