Nagyon várják a rabok a pápa látogatását

Kitekintő – 2011. december 14., szerda | 11:39

XVI. Benedek pápa advent negyedik vasárnapján, december 18-án látogatást tesz egy római börtönben.

Amint arról már korábbi hírünkben is olvashattak: a Szentatya december 18-án a római Rebibbia városnegyed börtönének új részlegét látogatja meg, és találkozik az ott fogva tartott rabokkal. Válaszol a foglyok kérdéseire, majd megáldja azt a facsemetét, amelyet látogatása alkalmából ültetnek el a börtön temploma előtt.

A Szentatya pápasága óta második alkalommal jár börtönben. 2007-ben a római Casal Del Marmo-i kiskorúak fogházában tett látogatást.

Advent negyedik vasárnapi látogatása alkalmával mintegy háromszázan fogadják majd a pápát, ahol a rabokon kívül jelen lesz a börtön személyzete is. A Szentatya érkezését nagy várakozás előzi meg, amelyről Pier Sandro Spriano, a római börtön lelkésze nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. Elmondta, hogy a börtön lakói számára nagyon nagy jelentőséggel bír a pápa látogatása, ugyanis az utóbbi időben sokat romlott a fegyházak helyzete a támogatások megvonása  a túlzsúfoltság miatt, ezért a rabok számára az egyház közelségét és együttérzését jelenti a Szentatya jelenléte.

A római börtönlelkész beszámolt arról is, hogyan készülnek a rabok XVI. Benedek fogadására. Számos kérdést fogalmaztak meg, amelyek nagy része spirituális jellegű – ismertette Pier Sandro Spriano. Emellett sokan vállalkoztak a börtön feldíszítésére: virágokat helyeznek el, hogy méltó körülmények között fogadhassák Péter utódát. Minden börtönlakó kiveszi a részét a készülődésből, amely láthatóan nagyon fontos esemény mindannyiuk számára – nyilatkozta a római Rebibbia börtön lelkésze a Szentatya közelgő látogatása kapcsán.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír