Nap mint nap törekedni az életszentségre

Kitekintő – 2011. március 30., szerda | 12:00

Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke hosszú éveken át II. János Pál főszertartásmestere volt. A Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában a lengyel pápával kapcsolatos élményeiről beszélt.

Szinte apa–fiú kapcsolat volt közte és II. János Pál között – fogalmazott az interjúban Piero Marini. A boldoggáavatás híre nagy örömmel töltötte el, egy kicsit ő is „boldognak” érzi magát, hiszen oly sok éven át lehetett a pápa közvetlen közelében. Boldoggáavatása mindnyájunk számára alkalmat jelent, hogy ismét találkozzunk az emberiség e barátjával, újra magunkkal ragadjon tanúságtétele, szeretete az evangélium hirdetése iránt – hangsúlyozta az érsek.

A legnagyobb ajándék Marini érsek számára II. János Pál azon tanítása volt, mely szerint az életszentségre mindenkinek nap mint nap törekednie kell, életállapotának megfelelően. Alázatosan válaszoljunk az Úr hívására, mint ahogy ezt II. János Pál tette, aki egész életét az evangélium hirdetésének, az egység megteremtésének szentelte – emelte ki az interjúban az érsek.

Piero Marini a pápa életének legfontosabb pillanataiban, a szentmise bemutatásakor állt a Szentatya mellett. Mély hatást gyakorolt rá II. János Pál közelsége Isten népéhez. A péteri szolgálatát megkezdő szentmisén, amelyet a Szent Péter-bazilika előtt mutatott be, lement a térre, hogy köszöntse a híveket. Ezt jelképesen egész pápaságáról elmondhatjuk: mindig az emberek felé ment, a legkisebb közösségeket is felkereste. Isten szava hirdetése, a szentmise bemutatása, a szentségek kiszolgáltatása által a pápa személye körül sikerült kialakítania az egyház egységét.

Visszaemlékezésében Marini érsek kiemelte az 1997-es szarajevói misét, amikor a pápa már a Parkinson-kórral küzdött: remegő kezét ő szorította a kezébe, hogy a Szentatya be tudja fejezni a szertartást.

Hívők és nem hívők egyaránt tekintsék barátjuknak II. János Pál pápát, aki mindenki barátja akart lenni. Csak ezzel a baráti érzéssel szívünkben találkozhatunk vele újra, hallgathatjuk ismét szavait, láthatjuk viszont gesztusait és érthetjük meg maradéktalanul az egyház érdekében végzett szolgálatát – buzdított a Vatikáni Ráriónak adott interjú végén Piero Marini.

Magyar Kurír

(gj)

Kép. romancatholicblog.typepad.com