Napi sajtószemle

– 2014. február 1., szombat | 9:53

A február 1-i nyomtatott lapok szemléje.

A Népszabadság (2.o.) Gyurcsány találkozik Kiss-Rigóval címmel közli, hogy elfogadja Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyéspüspök beszélgetésre szóló meghívását Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pénteki Facebook-bejegyzésében közölte: „alkalomadtán” meglátogatja a püspököt. Kiss-Rigó László csütörtökön nyílt levélben tudatta, hogy beszélgetésre hívja a farsangi időszakban Gyurcsány Ferencet és Orosz Gábort, a DK szegedi ügyvezető alelnökét, miután a párt helyi szervezete decemberben „vicces, mulatságos” levélben szólította meg. A Szeged24 tavaly decemberben tudósított a DK nyílt leveléről, amelyben Csóti Zsombor, a DK országgyűlési képviselőjelöltje a főpásztor politikai szerepvállalását, stadionépítésben vállalt szerepét kifogásolta.

A Népszava Szép Szó című mellékletében (1.o.) Giczy György A keresztény politika felelőssége címmel leszögezi: „Napjainkban a húszas-harmincas évek ideológiai zűrzavara tért vissza: Horthy-kultusz, ősmagyar eredetmítoszok elevenednek fel – s most is a politikai keresztény-keresztyénség égisze alatt, mintha a vallásos hitet és humanizmust, valamint a pápai enciklikákban megfogalmazott szociális igazságosságot közös nevezőre lehetne hozni az attól idegen, sőt azzal ellentétes ember- és történelemfelfogással.” A cikkíró a XX. századból két kiemelkedő keresztény politikust említ követendő példaként, Giesswein Sándor győri prelátust és Barankovics Istvánt, a Demokratikus Néppárt (DK) egykori elnökét, újságírót, sajnálattal jegyezve meg, hogy hozzájuk hasonlítható, „tisztán látó és tisztességes keresztény politikus” napjainkban nemigen akad.

A Népszava (Egyháztörténészek… 2.o.) beszámolója szerint Földváryné Kiss Rékát javasolja a Fidesz a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárására létrehozott Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) elnökének. A másik két, parlament által választott tagnak Ötvös Istvánt és Soós Viktor Attilát jelölték. Mindhárman egyháztörténészek.

A Magyar Nemzetben (36.o.) Hanthy Kinga Kaláka címmel ír arról, hogy adakozásból és összefogásból épül a Szentlélek-kápolna a Gyimesekben. A szerző kiemeli: „A középkori alapokra épített fazsindelyes kis körtemplom a csíksomlyói búcsúra igyekvő csángók és a szíki székelyek régi találkozóhelyén áll. Az építők reményei szerint ez lesz jövendőbeli találkozóhelyük is.” A cikkíró emlékeztet rá, hogy az itt lévő templomot Mária Terézia leromboltatta, a rom köveit később a bükklokai románok elszállították, a kápolna bútorzatát és szent kellékeit Szépvízre vitték. A XX. század kilencvenes éveinek elején Berszán Lajos gyimesfelsőloki plébános már évente celebrált szentmisét a romnál. A 2000-es évek elejétől a Magyar Hagyomány Műhelye és a hozzá csatlakozó zarándokok pünkösdhétfőnként litániát tartottak ezen a helyen, a nemzet sorsának jobbításáért könyörögve. 2008-ban alakult meg azután Gergely István és Molnár V. József társelnökletével a csíkszeredai bejegyzésű Széphavas Egyesület azzal a szándékkal, hogy emlékhelyet építsen a régi kápolna helyén. A kis kápolna építése befejezéséhez közeledik, a tervek szerint pünkösdkor, a csíksomlyói búcsú alkalmával szentelheti fel Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. A kápolnaépítés támogatására ma a budapesti Szent Margit Gimnáziumban jótékonysági hangversenyt tartanak, amelyen neves népzenészek vállalták a fellépést. Aki csatlakozni szeretne a kápolnaépítőkhöz, a szephavas.hu internetcímen érheti el az egyesületet.

Ugyancsak a Magyar Nemzet (Segít… 2.o.) hírül adja, hogy túlélőpontot nyitott tegnap délután Debrecenben a Magyar Református Szeretetszolgálat. Buzás Borbála, a Tiszántúli Református Egyházkerület sajtóreferense elmondta: a hajléktalanokat rendszeresen teajárattal és ételosztással is segítő szervezet az időjárási körülmények miatt fedett szállást biztosít a hajléktalanoknak. A debreceni intézmény először hétvégenként nyújt oltalmat a hajléktalanoknak. Ha pedig rendkívüli időjárási körülmények adódnak, hétköznap is fogadja majd a rászorulókat. A tizenkét ember befogadására alkalmas ideiglenes szálláson nemcsak melegedési és alvási lehetőséget, hanem forró teát és ennivalót is kapnak a hajléktalanok, valamint tisztálkodási lehetőséget is.

Magyar Kurír
(bd)