Napi sajtószemle

– 2014. szeptember 22., hétfő | 11:00

A szeptember 22-i lapok szemléje

A Magyar Hírlap (6.o.) A vallások közti békés együttélésről beszélt Ferenc pápa Albániában, a Magyar Nemzet (1.o.) Vallásközi békét sürgetett a pápa, az Újszó.com pedig Ferenc pápa elítélte a vallásközi terrorizmust címmel számol be arról, hogy a vallások közti békés együttélést szorgalmazta a Szentatya tegnap Albániában.

A Kárpátinfó.net  Dzsihadista merénylettől tartanak a Vatikánban cikke az olasz Corriere della Sera napilapra hivatkozva közli, hogy megerősítették a biztonsági intézkedéseket a római Szent Péter téren és a Vatikán környékén azt követően, hogy az olasz titkosszolgálat merénylet veszélyét jelezte az Iszlám Állam (IÁ) terroristái részéről. Az újság információi szerint a biztonsági szint megemelését az itáliai hatóságok két arab férfi lehallgatott telefonbeszélgetését követően rendelték el. Az olasz titkosszolgálat csupán annyit hozott nyilvánosságra, hogy a beszélgetés során a Vatikánt célzó „demonstratív akciót” emlegettek. A biztonsági intézkedéseket szerdától erősítették meg, a pápai audencián részt vevő több tízezer ember fogadására készülve. Szigorították a Szent Péter térre belépők ellenőrzését, növelték a téren nappal és éjszaka is járőröző olasz csendőrök és rendőrök számát. Az egyenruhások mellett emelték a biztonságot civilben felügyelő olasz rendőrök számát, akik elvegyülnek a hívők és turisták csoportjai között – írta a Corriere. Federico Lombardi szentszéki szóvivő közölte: a Vatikánba nem érkezett rendkívüli fenyegetés, és Ferenc pápa sem változtatott eddigi szokásain. De kiemelt figyelemmel kísérik majd a pápa biztonságát mind a vasárnapi albániai, mind a novemberi törökországi látogatás folyamán.

A Magyar Hírlap (2.o.) Uniós gondokról beszélt a bíboros és a Magyar Nemzet (2.o.) Hiányolja a vallásosságot Erdő Péter címmel közli, hogy Erdő Péter bíboros, prímás, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnöke a Kossuth rádió Európai idő című műsorának adott interjújában leszögezte: „Az Európai Unióban nem nagy divat a vallás, különösen nem annak keresztény változata”.

A Magyar Nemzet (Szent István-szobor… 2.o.) beszámol arról, hogy vasárnap a Sopronhoz közeli Peresztegen, az államalapító király mellszobrának avatóünnepségén Áder János köztársasági elnök így fogalmazott: „Szent István bölcsességének, elszántságának megértése mellett mindig is szükségünk lesz arra, hogy megértsük, nincs az a bölcs felismerés, ami többet érne egy árva hajítófánál, ha nincs bennünk kellő alázat, összefogás és elszántság ahhoz, hogy érvényre tudjuk juttatni érdekeinket és akaratunkat”. A bronzszobor Győrfi Lajos püspökladányi szobrászművész alkotása.

A Magyar Hírlap (2.o.) Kitüntették Lezsákot címmel adja hírül, hogy a rendszerváltásban vállalt szerepe elismeréséül Csilla von Boeselager-díjjal tüntette ki Lezsák Sándort, az Országgyűlés alelnökét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tegnap Lakitelken. Vecsei Miklós, a Szeretetszolgálat alelnöke elmondta, Lezsák Sándor a nyolcvanas évek végén azoknak az embereknek a befogadását választotta, akik a megújulást keresték. Kockázatvállalása példaértékű volt, mert akkor még nem lehetett tudni, merre fordul a világ.

A Magyar Nemzetben (6.o.) Kellermayer Miklós Csak nem ment az ember hiába a Holdra? címmel fűz kommentárt a NATO szeptember 4-5-ei, Walesban megrendezett tanácskozásához. Az egyetemi tanár szerző rámutat: elképesztő, hogy a nyugati világ vezető politikusai a lehetséges új út helyett a régit, „a gyűlölködést, a fegyverkezést szavazták meg Walesban, holott mindenki tudja, több nagy háború már a véget jelenti. A Föld, éltető anyánk nem bír ki több nagy háborút! Atomreaktorok helyett atombombát gyártani többször már nem lehet!” Kellermayer Miklós leszögezi: a biztonságos atomreaktor-program megvalósítását az „Új Európai Unióban” lehet és kell elkezdeni, hiszen itt van a tudomány bölcsője. Ez a program viszont nemcsak az Európában élő emberek érdeke, hanem az egész emberiségé. „A felhalmozott tudást végre nem a pusztítás, a halál, hanem az élet, a gyógyítás szolgálatába kell állítanunk. A krisztusi parancs úgy szól: Gyógyítsatok! Legyetek mindannyian gyógyító lelkületűek. Az az igazság indította el a tudomány szárnyalását, amelyet Krisztus ajándékozott az emberiségnek… De az ember eltért a krisztusi igazságtól, a tőle kapott ajándékot, igazságtudást saját hatalmának kiépítésére, a háborúkra, a pusztításra használta. Ennek véget kell vetni. Ezért szükséges elutasítani azt az utat, amit a walesi NATO-értekezleten az Európai Uniónak kijelöltek.”

Bodnár Dániel/Magyar Kurír