Napi sajtószemle

– 2014. november 27., csütörtök | 12:05

A november 27-i lapok szemléje

A Népszava (Podemos… 13. o.) a spanyol közéletbe viharos gyorsasággal berobbant, és immár a harmadik politikai erőnek számító Podemos (Meg tudjuk csinálni) nevű új tömörülést és annak vezetőjét, Pablo Iglesiast mutatja be. Iglesias ateistának vallja magát, kedden azonban sajtóértekezletet hívott össze Strasbourgban, hogy méltassa Ferenc pápának az Európai Parlament előtt elhangzott beszédét. Elmondta: „Lehet, hogy nem értünk egyet bizonyos dolgokban, de üdvözöljük Bergoglio bátorságát, hogy ki mert mondani olyan dolgokat, amelyekért bennünket populistaként ostoroznak.”

A Kárpátinfo.net Ilyen lesz a Vatikán karácsonyfája címmel közli, hogya Szent Péter tér közepén a karácsonyi ünnepekre felállított fenyőfa az idén Calabria tartomány ajándéka lesz. A fa mellett épített betlehem pedig a veronai Aréna operavilágát idézi. A több mint 25 méter magas jegenyefenyő a dél-olaszországi Appenninek csúcsáról, a calabriai Catanzaro közeli Fabrizia feletti hegyekből érkezik. A nyolcvan mázsás fát helikopterrel hozzák le a hegyekből, majd kamionnal szállítják a sztrádán a Vatikánig. A tervek szerint december 4-én érkezik meg a Szent Péter térre. A sárga-fehér vatikáni zászló színeit idéző arany és ezüst gömbökkel díszített fán december 19-én lesz a gyertyagyújtás. A hírportál emlékeztet rá: a Szent Péter téri faállítás hagyományát még Szent II. János Pál vezette be 1982-ben. A vatikáni fenyőfából az ünnepek után jótékonysági célú gyerekjátékok készülnek. A jegenyefenyőt szokás szerint a Szent Péter tér közepén magasodó obeliszk jobb oldalán állítják fel. Az obeliszk túlsó oldalán a karácsonyi hagyomány részét képező betlehemet építik fel, amely az idén a veronai Arénát működtető alapítvány ajándéka. A 260 négyzetméteres betlehem 25 embernagyságú szoborral idézi fel Jézus születését. Az alakokat veronai kézművesek készítik. A betlehem szorosan kötődik az Aréna operavilágához: Gaetano Donizetti olasz zeneszerző Szerelmi bájital című operájából vesz ihletet. Az operát első alkalommal 1832-ben mutatták be a Scala milánói operaházban.

A betlehemet Ferenc pápa december 24-én este avatja fel, és szenteste helyezik el a Szent Péter téri jászolban a gyermek Jézus szobrát.

A Székelyhon.ro Felállították Csíkszereda karácsonyfáját című cikke szerint adventelső vasárnapjára elkészülnek Csíkszereda központjának díszkivilágításával. A város karácsonyfáját már felállították, nemsokára az adventi koszorút is megfonják a Majláth Gusztáv Károly téren. A csíkszeredai önkormányzat harmincezer lejt költ idén, akárcsak tavaly, a díszkivilágítás elemeinek feljavítására és újak vásárlására, „Arra kértük a kézműveseket, hogy a díszítőelemeket hagyományos anyagokból, lehetőleg hagyományos motívumvilággal készítsék el” – mondta Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere. A fényfüzérek és más fényelemek felszerelését már a héten elkezdték, és várhatóan a város központjában a hétvégére be is fejezik. A megyeszékhely főbb útvonalait, mint például a Kossuth Lajos utcát, a jövő héten díszítik ki. Csíkszereda karácsonyfáját is felállították a megszokott helyére, a Majláth Gusztáv Károly tér, valamint a Petőfi Sándor utca találkozásánál lévő térre. Az immáron hagyománnyá vált városi adventi ünnepséget is megszervezik a következő négy vasárnap. Csíkszereda adventi koszorújának első gyertyáját november 30-án délután öt órakor gyújtják meg a Majláth Gusztáv Károly téren. Az ünnepségen Urbán Erik ferences atya és Szatmári Ingrid református tiszteletes asszony osztja meg adventi gondolatait az egybegyűltekkel, az elmélkedést a csíksomlyói kegytemplom kórusának előadása teszi még meghittebbé.

A Magyar Nemzet (Krzysztof Zanussi… 9. o.) hírt ad arról, hogy a világhírű lengyel filmrendező elnököl a XVIII. Faludi Nemzetközi Amatőrfilm-szemlén. A szerelem témában meghirdetett megméretésre 20 országból 116 nevezés érkezett. Az előzsűri 48 filmet válogatott be a versenyprogramba, amely hét blokkban lesz látható ma és holnap az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A versenybe nem került filmek pénteken és szombaton tekinthetők meg a jezsuiták Párbeszéd Házában. A filmszemle és a zsűri szakmai vezetője Lázár Kovács Ákos esztéta, egyetemi docens, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetének vezetője. Zanussi ingyenes mesterkurzust tart pénteken 10 órától a Pázmány Mikszáth téri Sophianum épületében, ma este 18 órától pedig az Európa Pontban tart előadást. Szintén a mai napon este 21 órától vetítik az Urániában a Persona non grata, holnap 19 órától pedig Az élet mint nemi úton terjedő halálos betegség című filmjét.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír