Napi sajtószemle

– 2015. január 31., szombat | 12:48

A január 31-i lapok szemléje

Az Erdon.ro Elhúzódott a keresztény államalapítás című tudósítása szerint január 28-án szerdán este a nagyváradi Ady Endre Gimnáziumban folytatódott az RMDSZ Bihar megyei szervezete Szacsvay Akadémiájának történelmi modulja. Ezúttal Font Márta, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Történettudományi Intézetének tanszékvezetője tartott előadást. Szavaiból kiderült: a keresztény magyar királyság alapítási folyamata Szent Istvánnal csupán elkezdődött, de nem fejeződött be. Elhúzódott egészen Könyves Kálmán uralkodásáig, és pogány lázadások, trónviszályok, német támadások tarkították olyannyira, hogy adott pillanatban mintha összeomlani látszott volna Szent István műve. Hosszabb idő kellett tehát ahhoz, hogy az állam- és egyházszervezési kezdeményezések, illetve a szomszédságpolitika beérjenek, és a válság utáni konszolidáció jeleként a keresztény magyar királyság stabil és működőképes legyen.

A Székelyhon.ro (A Székesegyházban…) emlékeztet rá:Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, február 2-a 1997 óta a szerzetesek világnapja is. A szatmárnémeti székesegyházban hétfőn 11 órától Schönberger Jenő megyéspüspök a szerzetesrendek képviselőinek jelenlétében mutat be ünnepi szentmisét.

A Népszabadság (Búcsú… 16. o.) néhány sorban, a Magyar Nemzet (Végső búcsú… 1., 6. o.) és a Magyar Hírlap (Utolsó útjára… 1., 16. o.) bővebben számol be arról, hogy tegnap a budapesti Szent István-bazilikában több százan vettek búcsút a 90. életévében, január 11-én elhunyt Buzánszky Jenőtől, az aranycsapat vb-ezüstérmes, olimpiai bajnok, 49-szeres válogatott labdarúgójától. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök vezette a temetési szertartást, amely után a bazilika altemplomában, a Fájdalmas Szűzanya-teremben egykori játékostársai, Grosics Gyula és Kocsis Sándor közvetlen közelében helyezték végső nyugalomra a legendás jobbhátvédet. Az aranycsapat kapitánya, Puskás Ferenc néhány méterre innen, egy közeli teremben nyugszik.

A Népszabadságban (Hétvége melléklet 2-3. o.) Ónody-Molnár Dóra Kimazsolázott gyerekek főcímű és Egyházi monopólium lesz az elitképzés alcímű összeállításában leszögezi: „Elképesztő sebességgel veszi át az egyház az oktatási intézményeket. A katolikusokra szabott, egyházaknak kiírt uniós pályázat mellékletéből kiderül, hogy az elmúlt négy évben ötven százalékkal nőtt az egyházi iskolák száma. A kormány olyan egyházi iskolahálózatot akar létrehozni, amelyre nem vonatkoznak az állami iskolák kötöttségei. Sokkal több pénzt, szabadságot, nagyobb mozgásteret kapnak.” Nyilatkozik a lapnak Nahalka István oktatási szakértő, aki kutatásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy „az adatok nem támasztják alá, hogy az egyházi iskolák eredményesebben küzdenének az írástudatlanság ellen, sőt, az önkormányzati iskolák valamivel magasabb pedagógiai hozzáadott értéket produkálnak, mint az egyháziak.”

A Magyar Nemzet (5. o.) Plébánosokat fosztogattak címmel számol be arról, hogy rablás és lopás miatt emelt vádat a Gödöllői Járási Ügyészség az ellen a két gödöllői férfi ellen, akik erőszakkal vettek el pénzt osztrák kis falvak plébánosaitól 2012-ben. A vádlottak egyike rendszeresen járt koldulni Ausztriába, s többször felkereste a Pöndorfban található plébániát, ahol egy alkalommal társával fenyegette meg a plébánost, aki 120 eurót adott át neki. Egy másik faluban az üres parókiára törtek be és 700 eurót zsákmányoltak. Az elkövetőket az osztrák hatóságoktól átvett büntetőeljárás keretében Magyarországon vonják felelősségre. 


Bodnár Dániel/Magyar Kurír