Napi sajtószemle

– 2015. március 3., kedd | 11:15

A március 3-i lapok szemléje

A Népszava (8. o.) Szijjártó nekiment az Iszlám Államnak címmel számol be arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordult, hogy vizsgálja ki az Iszlám Állam által a keresztény közösség ellen elkövetett brutális cselekedeteket, és vonja felelősségre az elkövetőket. Hírül adja a lap azt is, hogy tizenkilenc asszír keresztény túszát engedte el az Iszlám Állam (IS) váltságdíj fejében. Ám továbbra is mintegy kétszáz keresztényt tartanak fogva a szélsőséges iszlamisták – közölte az Emberi Jogok Asszíriai Hálózatának igazgatója, Osama Edward. A keresztény túszok szabadon bocsátásáról a dzsihadisták vallási bírósága döntött. Osama Edward közölte azt is: az elrabolt személyek száma 262 lehet, sok nő és gyermek van közöttük. Az IS a váltságdíjat egyfajta nem muzulmánokra kivetett, jogos adónak tekinti. Nem lehet tudni, ezúttal mekkora összeget fizettek a túszokért, de tavaly novemberben egy asszír keresztényért 1500 eurós váltságdíjat követeltek a terrorszervezet tagjai.

A Magyar Hírlap (7. o.) Szijjártó Péter nemzetközi fellépést sürget, a Magyar Nemzet (12. o.) Offenzíva a dzsihadisták ellen címmel ad hírt a fentiekről. A Magyar Nemzet közli azt is, hogy Haider al-Abádi, Irak miniszterelnöke bejelentette: az iraki hadsereg és a vele szövetséges síita milíciák megindították régóta várt offenzívájukat az IS szélsőséges szunnita szervezet ellen a Bagdadtól északra lévő Szaláheddin tartományban.

Az Erdon.ro Aláírásgyűjtés egy új Szent László-szoborért címmel közli, hogy a nagyváradi civilek interneten szerveződő csoportja aláírásgyűjtésbe kezdett egy új Szent László-szobor elkészítése és a váradi főtéren való elhelyezése érdekében. Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács máris felkarolta az ügyet, az RMDSZ még kivár.

A Maszol.ro Túl hangos istentisztelet miatt panaszkodnak a kolozsváriak című cikke szerint Emil Boc polgármesterhez fordultak Kolozsváron a Grigorescu-negyed lakói az ortodox templomból vasárnaponként kihallatszó istentiszteletek miatt. A lakók szerint a templom külső falára felszerelt hangszórók túl nagy hangerővel szórják Isten tanításait, így se reggel, se délben nem tudnak pihenni.

A Népszabadságban (1., 5. o.) Hajba Ferenc Szenvedéstörténet: Jézus Krisztus felmondott Magyarpolányban címmel számol be arról, hogy az önkormányzat az idén nem adja oda Magyarpolányban a közterületet a Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesületnek, amely tizenöt éve a helyiekkel és a környékbeliekkel adja elő az adott közösségre írt passiót, amelyet Tömöry Péter színházrendező és Bakos Árpád vajdasági zeneszerző jegyez. Az új polgármester, Grőber József másik művet íratott, Pataki Andrással és Katona Imrével. A zenét Szarka Gyula szerezte, s a Ghymes együttes előadásában már a felvétel is elkészült. Grőber József – aki a padragkúti kórussal maga is szereplője volt a Tömöry-féle passiónak – elmondta: azért állt elő a mostani helyzet, mert az egyesület nem fogadta el ajánlatukat, miszerint az önkormányzat és az egyházközség szeretne rálátni a pénzügyekre. Tömöry Péter közölte: „Körömszakadtáig küzdünk a polányi passióért.” A Jézust alakító színész ezek után egyik passióban sem lép fel.


Bodnár Dániel/Magyar Kurír