Napi sajtószemle

– 2015. április 20., hétfő | 13:43

Az április 20-i nyomtatott és online sajtó szemléje.

A Maszol.ro Elhunyt Elio Toaff, Róma legendás főrabbija címmel közli, hogy vasárnap elhunyt Elio Toaff volt római főrabbi, aki április végén lett volna 100 éves. A római zsinagóga már aznap este teljesen megtelt a gyászolókkal. Zsidók és nem zsidók is tiszteletüket tették a római zsidó közösséget fél évszázadon át vezető Toaff emléke előtt. A hírportál emlékeztet rá: Elio Toaff neve II. János Pálnak a római zsinagógában 1986-ban tett látogatásához is kapcsolódik. A lengyel pápa volt az első katolikus egyházfő, aki a római zsinagógába látogatott, ahol Elio Toaff akkori főrabbi fogadta.

Az Újszó.com Vlk: Bezák nem akar visszatérni Szlovákiába címmel közöl részleteket Miloslav Vlk cseh bíborosnak a Týždeň című hetilapban megjelent interjújából. A főpásztor felidézte, hogy Ferenc pápa április 10-én fogadta a volt nagyszombati érseket, és megkérdezte tőle, hogyan oldaná meg az ügyét. „Bezák azt mondta neki, hogy nem szándékozik visszatérni Szlovákiába. Azt felelte, hogy külföldön több olyan hely is van, ahol redemptoristák tevékenykednek, vagyis az a rend, amelynek a tagja” – mondta Vlk bíboros. Ferenc pápa megígérte: áttanulmányozza az ügyet, majd döntést hoz. Miloslav Vlk szerint nem várható, hogy Bezák az eredeti helyére kerül vissza, mert az egyház nem akarja megalázni azokat, akik talán hibát követtek el az elmozdításakor. A cseh bíborosnak meggyőződése, hogy Bezákot hamarosan püspökké nevezik ki valahol a világban, esetleg éppen a Vatikánban.

A Népszabadság (14. o.) Nem bíznak a csehek az egyházban címmel közli, hogy leginkább a hadseregben, legkevésbé az egyházban bíznak a csehek – ez derült ki egy országos felmérésből. Csehországban rendszeresen mérik, hogy a lakosság mennyire bízik az állam és a közélet intézményeiben. A lap kiemeli: az egyház hagyományosan az utolsó helyen van, a népesség több mint kétharmada ateistának vallja magát.

Az Erdon.ro Isten dicsőségét szolgálni mindenkor címmel tudósít arról, hogy a nagyváradi Római Katolikus Püspökség a múlt szombaton egyházmegyei találkozót szervezett a plébániai alkalmazottak és a munkatársak számára a püspöki palota dísztermében és a bazilikában. Böcskei László megyéspüspök hangsúlyozta: a feloldódás és semmiképp sem valamilyen tudományos képzés a rendezvény célja, s külön öröm számára, hogy erre a húsvét utáni időszakban kerítenek sort, hiszen a jelenlevők nem csupán elvégeznek valamit saját magukért vagy másokért, hanem az Úristen nevében, az ő küldetésében cselekszenek, szolgálnak.
Az egybegyűltek amúgy a regisztrációnál egy-egy papír falevelet kaptak, melyre a rendezvénnyel kapcsolatos gondolataikat írták fel, s amik aztán fel lettek ragasztva egy élet-/családfára. Ennek jelképes voltáról Braun Enikő és Lakatos Attila beszéltek a püspöki hivatal képviseletében, magyarul és románul. Mint elhangzott: az örök fejlődésre, megújulásra és egyúttal az összetartozásra szerették volna felhívni a figyelmet, hiszen ahogy az életfa ágain található leveleknek, úgy minden családtagnak, illetve plébániai közösségnek is megvannak a maga személyes történetei, történelmi eseményei, ezek mégis egymásba fonódva egységet alkotnak, és ezek összetartó erejéből bontakozik ki az az egész, mely minden alkotóelemének van hivatása és küldetése.

A Magyar Hírlap (2. o.) Eldőlhet a huszártelepi iskola ügye címmel harangozza be, hogy várhatóan szerdán dönt a Kúria a nyíregyházi huszártelepi iskola ügyében, miután az „alaposabb megfontolás érdekében” múlt héten ezt elmulasztotta. Ismeretes: az Esélyt a Hátrányos helyzetű Gyerekeknek Alapítvány azért perelte be az önkormányzatot és a fenntartó görögkatolikus egyházat, mert szerintük a Sója Miklós iskolában szegregálva oktatják a cigány gyermekeket. Tavaly novemberben a Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését, és a gyerekek elkülönítéséért jogerősen elmarasztalta a korábbi és a jelenlegi fenntartókat, Nyíregyháza önkormányzatát, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, illetve a görögkatolikus egyház hajdúdorogi egyházmegyéjét. Mivel az érintettek nem értettek egyet az ítélettel, a Kúriához fordultak, kérve annak felfüggesztését. Egyes lapértesülések szerint a minap megtörtént a leendő elsősök beíratása az iskolába. A lap felidézi, hogy korábban Kocsis Fülöp érsek – akkor még püspök – fejezte ki sajnálatát az ítélet miatt. Emlékeztetett rá: ő maga az integráció híve, hiszen Nyíregyházán olyan eredményeket értek el a cigány gyerekek oktatásában, amit más iskolák nem tudnak produkálni.

A Népszabadság (12. o.) Tisztelet a reformációnak címmel ad hírt arról, hogy egyedülállóan grandiózus, mi több a kereszténység teljes történetében páratlan vállalkozásba kezdett a Vizsolyi Biblianyomtató Műhely: újranyomtatja a falu nevét viselő Bibliát. Kétszáz példány elkészítését tervezi, a határidőt 2017 októberére tűzte ki. A munkát János evangéliumával kezdik ma. Az egyesület vezetője, Daruka Mihály a lapnak elmondta: nyolc éve határozta el, hogy a reformáció elindulásának 500. évfordulóját így ünnepelnék meg.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír