Napi sajtószemle

– 2015. május 26., kedd | 10:20

A május 26-i nyomtatott és online sajtó szemléje

A Magyar Hírlap (5.o. ) A katolikus egyháznak vissza kell térnie eredeti missziójához címmel számol be Ferenc pápa pünkösdvasárnap bemutatott szentmiséjéről, kiemelve, hogy a Szentatya így fogalmazott: „A világnak bátorságra, reményre, hitre, kitartásra van szüksége Jézus tanítványai részéről.”

Ugyancsak a Magyar Hírlap (1., 3. o.) Erdő Péter: Akkor lesz teljes a hit, ha cselekszünk, és tettekre váltjuk címmel a nap fő híreként tudósít az esztergomi bazilikában pünkösdhétfőn bemutatott szentmiséről, kiemelve, hogy a bíboros, prímás prédikációjában azt mondta: „A népek vándorlása, a háborúk és természeti katasztrófák vagy éppen a tudomány haladása, a jólét időszakai közben is megtanít minket a Szentlélek arra, mit kíván tőlünk Krisztus. Megmutatja, hogyan kell róla tanúságot tennünk a világ előtt… Cselekedetekre kell váltani a hitünket, csak így lehet teljes.”

A Magyar Nemzet (6. o.) A Szentlélek a teljes igazságra vezet, a Népszabadság (4. o.) Egyházi köszöntők pünkösdön címmel Erdő Péter bíboros, prímás szavai mellett protestáns egyházi vezetők ünnepi beszédeiből is idéz. Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében a „pünkösdzavarról” beszélt, amikor az emberek rácsodálkoznak, hogy értik egymást. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspök elnöke szerint pünkösdkor a felfrissítés lehetőségét kínálja Isten.

A Magyar Nemzet (1., 6. o.) A hűség üzenete Csíksomlyóról címmel a nap fő híreként tudósít a csíksomlyói pünkösdi búcsúról, kiemelve, hogy a több százezer zarándok pápai áldásban részesült. A polgári napilap, a Napi Gazdaság (Áder János… 1., 4. o.) és a Népszava (Áder János… 2. o.) is megemlítik, hogy a zarándoklaton részt vett Áder János magyar államfő és felesége, Herczegh Anita is. A köztársasági elnök mindenki számára megszívlelendőnek nevezte a csíksomlyói búcsún elhangzott szentbeszédnek a hitről és a nemzet iránti hűségről szóló részét.

A Magyar Nemzetben (6. o.) Lukács Csaba Oltalom alatt címmel megállapítja: a csíksomlyói zarándoklat katolikus búcsúnak indult, ma is erős a vallásos tartalma, de annál több lett: „összmagyar ökumenikus ünnep, összetartozásról szóló tanúbizonyság, erőt adó találkozás valamivel, ami nem írható le a racionalitás eszközrendszerével. A csíksomlyói zarándoklat nem politikai termék, nem okos kampánystratégák által kitalált brand, amit jól fizetett marketingguruk hirdetnek kereskedelmi tévék drága reklámidejében azért, hogy egyben tartsák a tábort, hanem egy belső igényből fakadó, önkéntes cselekedet. Ha úgy tetszik, egy keresztény gyökerű nép kiállása a saját, pénzben nem kifejezhető értékei mellett az egyre jobban elanyagiasodó és hatalomcentrikus világban.”

Az Erdon.ro Pünkösd: a Szentlélekkel élő ember óriás című tudósítása szerint „A Szentlélek az az ötlet, amit az Úristen kigondol, és amellyel megközelít, ezért ha befogadjuk és követjük őt, boldogok leszünk” – mondta pünkösdvasárnapi ünnepi szentmiséjében Böcskei László nagyváradi megyéspüspök, melyet a székesegyházban mutatott be. A szertartáson ötvennégy gyermek, illetve fiatal fogadta be a Szentlélek hét ajándékát. Böcskei László szentbeszédében az együttlét fontosságát hangsúlyozta. Emlékeztette az egybegyűlteket: a Szentírás tanúsága szerint a tanítványok azon a bizonyos napon együtt voltak az emeleti teremben, és együtt kérték Isten ajándékát. A bazilikában levők is együtt emlékeznek a Szentlélek eljövetelére, kitárják a szívüket, lelküket, egész életüket, hogy megerősítse őket, és bátorítsa arra, hogy kiálljanak a hitük mellett, és élő tagjai legyenek az egyházuknak.

A Frissújság.ro A boldogság Istennél van Szükségünk van a Szentlélek vigasztalására címmel tudósít a szatmárnémeti Szentlélek-templom május 24-ei búcsújáról, amely egybeesett a Szentháromság harmadik személye kiáradásának ünnepével. Este hat órától Schönberger Jenő szatmárnémeti megyéspüspök az egyházmegye számos részéről érkezett paptársai jelenlétében mutatta be a legszentebb áldozatot, a bevonulást követően a Szentlélek átalakító munkáját kérve: „Testvérek, Lélek nélkül nincsen élet. De mi együttműködünk-e ezzel a Lélekkel? Akarjuk-e, hogy ez az ajándék, amit Jézus pünkösdkor a Szentlélek kiárasztásával a világnak adott, bennünk kifejtse az erejét? Pünkösd ünnepén tárjuk nagyra a szívünket, és kérjük a Szentlélek Úristent, hogy jöjjön, forgasson fel mindent az életünkben, ami Istennek nem tetszik, és alakítson bennünket olyanokká, hogy tudjuk azt a feladatot elvégezni, amit Isten ránk bízott!”

Az ünnepi szónok Szmutku Róbert, a nagybányai Krisztus Király egyházközösség plébánosa volt, aki homíliájában a Szentlélek vigasztaló, védelmező és küldő szerepéről beszélt: „Az Úr Jézus mennybemenetele előtt megígérte a tanítványainak, hogy elküldi a vigasztalót, aki mindörökre velünk marad. Érdemes észrevenni, hogy az Úr nem csupán vigasztalást ígér, hanem a Szentháromság harmadik személyét, a Szentlelket. Ezáltal hangsúlyozza és kifejezi, hogy Isten mindenkor velünk akar maradni, részesülni akar az életünkben, meg akarja osztani az ő örömét, boldogságát, irgalmát. Az apostolok pünkösd szent ünnepén Isten vigasztaló, örömöt fakasztó szeretetét élték meg. De a Lélek nemcsak kétezer évvel ezelőtt, hanem ma is kiárad, éppen itt, a Szentlélek-templomban, hogy az apostolokhoz hasonlóan mi is megvigasztalódjunk, hitünkben megerősödjünk, és képesek legyünk tanúságot tenni a Feltámadt Krisztusról. Az ember lelke – bizonyára ti is tapasztaljátok – sokszor elfárad, elkeseredik. Szükségünk van a Szentlélek vigasztalására, és nemcsak a betegnek, a szomorkodónak, a gyászolónak, hanem sokkal inkább a bűnnel terhelt embernek” – mondta a plébános.

A Magyar Nemzet (Vizsgálat… 2. o.) közli, hogy a Pannonhalmi Bencés Főapátság tudatta: egy több mint tíz éve történt cselekménysorozattal kapcsolatban tavaly októberben belső vizsgálat indult egy szerzetes-nevelőtanár ellen a főapátságban; az eljárás következtében az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet. 

 Bodnár Dániel/Magyar Kurír