Napi sajtószemle

– 2015. június 3., szerda | 9:45

A június 3-i nyomtatott és online sajtó szemléje

A Maszol.ro Tartanak a terroristáktól a pápa szarajevói látogatásakor című beszámolója szerint közel hatvanötezren jelezték, hogy részt vesznek Ferenc pápa szombati, szarajevói apostoli látogatásán. A szarajevói rendőrség óriási erőket mozgósít. Irfan Nevic szóvivő közölte: különlegesen kiemelt figyelmet szentelnek a pápalátogatás biztosítására, kétezer rendőr lesz szolgálatban. A hírportál emlékeztet rá: március elején a bosnyák Dnevni avaz megírta, hogy a vatikáni biztonsági szolgálat vezetője, Domenico Gianni szerint a pápa szarajevói látogatása kapcsán vannak bizonyos kockázatok az Iszlám Állam részéről. Később ezt annyiban pontosították, hogy nem veszélyezteti semmi Ferenc pápát, csupán bizonyos értesülésekről van szó az Iszlám Állam általi fenyegetettségről.

A Magyar Nemzet (14. o.) Növekvő katolikus tábor címmel közli, hogy a Szentszék tudományos kutatóközpontjának legfrissebb tanulmányából kiderül: 1980–2012 között meredeken, 445 millióval növekedett a katolikus hívők száma a világban, de a katolikus egyház papjai 17 százalékkal kevesebben lettek. A hívők számának emelkedése az elmúlt 32 évben Európában volt a legcsekélyebb (6 százalék), míg Afrikában robbanásszerűen terjedt a katolicizmus (238 százalék). A különbségnek azonban demográfiai oka van. 2012-ben több mint 1,23 milliárd katolikus élt a földön, őket 393 ezer pap szolgálta.

A Székelyhon.ro (Péter páter…) hírül adja, hogy A jólét délibábja? címmel mutatják be ma, szerdán délután hat órától Csíkszeredán, a Sapientia Egyetem könyvtárában Sebestyén Péter római katolikus pap legújabb esszékötetét. A szerzővel a kötet szerkesztője, Balog László beszélget. A Gördeszkával a mennyországban című kötete után újabb könyvvel jelentkező Sebestyén Péter – vagy ahogy sokan ismerik, Péter páter – csíkszeredai könyvbemutatójának apropóját az is indokolja, hogy a csíkszentmihályi születésű, Marosvásárhelyen szolgálatot teljesítő pap tulajdonképpen hazajön Csíkba. „Természetes, hogy ragaszkodom a véreimhez, híveimhez, a hamuban sült pogácsát így szeretném meghálálni. Hazahozom, amit máshol gyűjtöttem, visszaforgatom a felgyűlt »lelki nyereséget«, s ezzel nemcsak talentumaimmal szeretnék elszámolni, hanem őket vigasztalni, erősíteni, bizonyos fokig nevelni is. Ez felnőttoktatás, tolmácsmunka, valamiféle teológiai köztudat kialakításának szándéka is. Belőlük vétettem, úgyhogy elsősorban hozzájuk van küldetésem” – mondta Péter páter.

A Nyugatijelen.com Ima, tánc, zene és ökölvívás is belefért című tudósítása szerint idén is megtartotta Bethlen Gábor fejedelem marosillyei szülőházában a dévai Szent Ferenc Alapítvány a szövetség napját a múlt hétvégén. Böjte Csaba atya a szentmisében négyféle szövetség megkötésére, megerősítésére szólította fel a gyermekeket, fiatalokat, vendégeket: „A mi gyerekeink nagyon sokfelől jönnek. Sokféle hatást, kultúrát hordoznak magukban. Egy-egy gyermek felmenői között ott van az egész erdélyi paletta: magyar, román, cigány, német, szász, mindenféle vér kering az ereikben, és én közösséget szeretnék teremteni ebből a sokszínűségből, egy családot. Elgondolkoztam, hogy mi az, ami összeköt bennünket, és úgy gondolom, hogy mindannyian az Újszövetség népe vagyunk. És hát az Újszövetségnek külön ünnepe nincs. Ezért kitaláltuk, hogy tavasszal, május utolsó hétvégéjén megünnepeljük ezt… Tudatos döntésre próbálom rávenni a kollégákat, gyerekeket, hogy bár különbözünk, mégis mindannyian Árpád vezér vérszerződésének a hordozói vagyunk, a Kárpát-medencéhez tartozunk” – mondta Böjte atya.

A Magyar Hírlap (4. o.) Tovább harcolnak a magzati életért címmel emlékeztet rá: a CitizenGo nevű keresztény, konzervatív szellemiségű közösség a közelmúltban petíciót indított annak érdekében, hogy az abortusz jogi szabályozása továbbra is tagállami hatáskörbe tartozzon az Európai Unióban. Ugyanis az utóbbi hónapokban az abortusz liberalizációjáért küzdők igyekeztek elérni, hogy az EU országaiban a nőknek – a kiskorú lányoknak is – joguk legyen magzatukat elvetetni tanácsadás vagy szülői hozzájárulás nélkül. A CitizenGo magyarországi szervezetének petíciója szerint azonban „a nők egészségét nem az abortuszok korlátlan terjesztése szolgálja, hanem az oktatási és egészségügyi rendszerek javítása”. A keresztény szervezet hazai képviselője, Frivaldszky Edit a lapnak elmondta: a petíció sikeres volt, az EU Külügyek Tanácsa május 26-ai ülésén döntés született arról, hogy az abortusz témaköre nem a közös EU-politika része. A tagállamok közül Málta állt ki leghangsúlyosabban a megszületendő életekért, hozzá csatlakozott Magyarország és Lengyelország. Frivaldszky Edit emlékeztetett az Egy közülünk elnevezésű európai polgári kezdeményezésre is, amelynek keretében két évvel ezelőtt megközelítőleg kétmillió aláírás gyűlt össze annak érdekében, hogy az Európai Bizottság ne finanszírozzon emberi embriók elpusztításával járó tevékenységeket. A petíciót a bizottság lesöpörte az asztalról, de később az Európai Bíróság megállapította: az elutasító döntés tévedéseken alapul, ezért az Egy közülünk most szeretné azt hatályon kívül helyeztetni. Ám az egyik legnagyobb abortuszszolgáltató, a Marie Stopes International a napokban arra kérte a bizottságot, hogy semmiképp ne tegyen eleget a magzatvédők kérésének, mivel az sértené anyagi érdekeit.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír