Napi sajtószemle

– 2015. október 8., csütörtök | 10:24

Az október 8-i nyomtatott és online sajtó szemléje.

A Magyar Hírlap (6. o.) Támogatás a családoknak, a Magyar Idők (7. o.) Családok a középpontban, a Frissújság.ro Ferenc pápa: a család álljon a középpontban címekkel számolnak be arról, hogy Ferenc pápa a szerdai általános audiencián azt mondta: az érzelemszegény kortárs társadalomnak „családi injekcióra” van szüksége (Lásd tegnapi, október 7-ei számunkban a Ferenc pápa: Az egyház Isten családja és annak is kell bizonyulnia! című hírünket – a szerk.)

A Népszabadságban (9. o.) Lengyel László Magyarország emberarca címmel írt méltató megemlékezést az október 6-án, életének 94. évében elhunyt Göncz Árpádról, a rendszerváltozás utáni első köztársasági elnökről. Lengyel elképzeli, hogy „ő könyököl ki a kis piros FIAT 500-as ablakon, ő mossa meg az arab kislány lábát, ő mondja az amerikai kongresszusi képviselőknek, hogy sajnos nem tudja velük megenni a díszebédet, mert már elkötelezte magát máshová, és megy el az utca sarkára majszolni valamit hajléktalanokkal. Isten talán mégis tudja, hogy mit csinál. Göncz Árpád mintha Ferenc pápában folytatódna. Ez az egyetlen vigaszom ebben a szörnyű, halálokkal teli évben.”

A Népszava (Emlékezés… 3. o.) többek között ismerteti Kozma Imre irgalmasrendi szerzetesnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnökének búcsúztató szavait: „Amikor az igazság általános ereje hat, az emberből a legfontosabb értékek kerülnek felszínre, amelyekből él, s amelyekkel másokat is éltet. Köszönöm a magam és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nevében is elnök úrnak, hogy ezekből az értékekből nekünk is éppen elegendő jutott. Imáinkkal elkísérjük Isten elé, aki az Élet Könyvében jegyzi a nevünket.”

A Magyar Hírlapban (14. o.) Kacsoh Dániel Ötezren másolták a szegedi Bibliát című cikke szerint világi szempontból a Guiness-rekordok könyvébe illik a Benyik György bibliakutató kezdeményezésére megvalósult vállalkozás, nevezetesen az első kézírásos Szentírás-másolat. A mű ötezer ember bevonásával jöhetett létre, és jövő szerdán az általános audiencián magyar zarándokok adják majd át Ferenc pápának. Az egyedülálló kezdeményezéssel a szegedi Szent Gellért-plébániaközösség kívánt emlékezni a templomszentelés negyvenedik évfordulójára, ám az ügy végül túlmutatott ezen a kereten. A cikkíró emlékeztet rá: a terv még 1983-ban fogant a soltvadkerti lelkigyakorlatos házban, ahol a vendégek egymás után másolni kezdték Máté evangéliumát. Az első lapot Kemény Lajos atya, a Szegedi Hittudományi Főiskola néhai rektora írta, és később bekapcsolódott számos teológus is, köztük Erdő Péter jelenlegi bíboros. A folyamat azonban 1988-ban, a ház bezárásával megszakadt, és csak tavaly karolta fel Benyik György. A munka ezúttal a szegedi katolikus plébániákon kezdődött, majd hamarosan csatlakozott Kárpát-medence-szerte sőt még azon túl is számos hívő közösség, köztük protestánsok is, ami példátlan ökumenikus összefogást is jelez. A társadalom legkülönbözőbb rétegei – alkotmánybírák, tanárok, sportolók, sőt még fogvatartottak is – csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A Nyugatijelen.com (Emlékezetes koncert…) tudósítása szerint kedden este, az Aradi Magyar Napok méltó zárásaként, az arad-belvárosi katolikus templomban közös koncerten lépett fel a Magyar Nemzeti Énekkar és az Aradi Állami Filharmónia.

A Székelyhon.ro Erdélyi Háló találkozó hétvégén című előzetese szerint – „Aki hallgatja szavaimat, és tettekre is váltja, az okos emberhez hasonlít, aki sziklára építette házát” (Mt 7,24) – e mottóval szervezik meg az idei Erdélyi Háló találkozót a hétvégén Csíkzsögödben. A találkozóra minden keresztény lelkületű embert szívesen látnak, a bejelentkezés a helyszínen történik közvetlenül a program kezdete előtt.

Az esemény számos meghívottja között szerepel Tamás József római katolikus püspök, Portik Hegyi Kelemen gyergyószéki főesperes, Thuróczy György és Puchard Zoltán, a Kárpát-medencei Katolikus Közösségek Hálózatának alapítói – melynek az erdélyi egyesület is szerves része. A hétvégi programban az előadások mellett szerepelnek szentmisék, kötetlen és kiscsoportos beszélgetések, kulturális és gyermekprogramok, sőt labdarúgó-mérkőzések is. További információkért Sebestyén Ottó csíkzsögödi plébánoshoz, az Erdélyi Háló Egyesület elnökéhez fordulhatnak a 0745-201823-as telefonszámon.

„Az Erdélyi Háló Egyesület az egyház személyes és közösségi arcának a megvalósulásán dolgozik. Ennek érdekében találkozókat szervez. Találkozóinknak szerves része az igényes spiritualitásnak és a kultúra missziós erejének a megtapasztalása. Programjainkon egy olyan emberképet szeretnénk bemutatni, ahol az egész ember az ő hiteles igényeivel együtt jól érzi magát” – fogalmaz Sebestyén Ottó.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Magyar Kurír