Napi sajtószemle

– 2015. november 24., kedd | 10:20

A november 24-i nyomtatott és online sajtó szemléje.

A Népszabadság (Nincs helye… 1., 2. o.) cikke szerint a közelmúltban a Fidesz a felcsúti katolikus templom ajtajában gyűjtött aláírásokat a menekültek betelepítési kvótája ellen, Balázs Tamás győri plébános pedig prédikációjában buzdított erre. A lap emlékeztet rá: Ferenc pápa néhány hónappal ezelőtt az irgalmasság jegyében arra kérte a katolikus plébániákat és közösségeket, hogy fogadjanak be menekülteket. A Népszabadság megkérdezte Beer Miklós váci püspök véleményét, aki elmondta: nem szerencsés, ha egy pap a Fidesz kvótaellenes kérdőívének aláírására buzdít. Ő maga máskor sem szokott ilyen kérdőíveket aláírni, most sem tette. Kifejtette: a menekültkérdés nagyon összetett probléma, a kérdőív ellenben „személytelen, nem elég kifejező.” Szerinte inkább baráti társaságokban kellene megbeszélni a témákat. A főpásztor úgy látja, hogy a menekültválságra eddig a pártok sem találták meg a jó megoldást, „a politikusok is csak kapkodnak.”

Beer Miklós örömmel venné, ha a katolikus egyház nem avatkozna be pártpolitikai kérdésekbe. Bár a kvótát a váci püspök is „halva született ötletnek” tartja, az a véleménye, hogy azokat, akik tényleg menekültek és hozzánk akarnának jönni, Magyarországnak be kell fogadnia. A menekültek is új hazára lelhetnének nálunk, elvégre ezrével állnak az üres házak, az elnéptelenedő falvak lakosokra várnak. Egyelőre azonban még nem tartunk itt, a menedékkérők valamelyik nyugati országban próbálnak letelepedni. A főpásztor leszögezte: akár tetszik, akár nem, hosszabb távon egész Európának fel kell készülnie rá, hogy nem kizárólag a fegyveres konfliktusok, hanem az éghajlatváltozás, a víz- és élelemhiányból fakadó problémák is újabb menekülthullámokat indíthatnak el. Beer Miklós elmondta azt is: a püspöki kar jövő héten tartja soron következő ülését, elképzelhető, hogy a kvótaügy is napirendre kerül. 

A Magyar Nemzet (Napi… 13. o.) a baloldali brit The Guardian egyik cikkét ismerteti, amelyből kiderül: nem vetíthetik a brit mozik az anglikán egyház hirdetését, amely a Miatyánk kezdetű ősi és az összes felekezet közül a leggyakrabban használt imát és rajta keresztül az egyház honlapját népszerűsíti. Három, a piac 80 százalékát lefedő mozihálózat döntött úgy, hogy nem szúrja be a filmek előtti reklámblokkba az egyperces alkotást. Az Odeon, a Cineworld és a Vue hálózat szerint a reklám idegesítő és sértő lehet a nézők számára. Az anglikán egyház viszont a szólásszabadság elleni támadásként értelmezte a lépést. Még a híres ateista biológus, Richard Dawkins is otrombának tartja a döntést, szerinte ha valaki megsértődik az imádkozást népszerűsítő reklámon, meg is érdemli, hogy megsértődjön.

A Krónika.ro Ingyenesen látogatható Szentgyörgyön a Boldogasszony-kiállítás címmel adja hírül, hogy ingyenesen látogatható a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban november 26-án, csütörtökön a Boldogasszony-vándorkiállítás, az intézményben reggel kilenc és este kilenc óra között újra díjmentesen fogadják a látogatókat. A múzeum közölte: várja a hitoktatókat, pedagógusokat, akik tanórájuk tartását ebben a kiállítási térben képzelik el – ez esetben a belépés ingyenes. A jubileumi Mária-év alkalmából érkezett a Boldogasszony című képzőművészeti vándorkiállítás Sepsiszentgyörgyre november közepén. A Kárpát-medence és a diaszpóra ötvenöt kiemelkedő magyar művésze különféle oldalról világítja meg a Boldogasszony, azaz Szűz Mária és a magyarság kitüntetett tiszteletnek örvendő kapcsolatát. A Kárpát-haza Galéria vándortárlatának fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. A kiállítások többek közt Vinczeffy László Munkácsy-díjas festőművész, Jankovics Marcell Kossuth-díjas grafikusművész, Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész, Kusztos Endre grafikusművész, festőművész és Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész alkotásait láthatja a közönség.

A Székelyhon.ro Felállították Csíkszereda karácsonyfáját címmel közli, hogy tizenhárom méteres fenyőfát adományozott a csíksomlyói közbirtokosság Csíkszeredának. A város karácsonyfáját hétfőn állították fel a megszokott helyén a Petőfi utca, valamint a Majláth tér találkozásánál. Prigye Kinga, a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal kulturális irodájának munkatársa elmondta: a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Grafirka Egyesület fogja feldíszíteni a fenyőt keresztény jelképeket megidéző motívumok felhasználásával, ezüst színbe öltöztetett díszekkel. A város adventi koszorúját, – amelyhez a fenyőágakat a csíkzsögödi közbirtokosság biztosítja – pénteken fonják meg a városi kertészet munkatársai.

Ebben az évben a város költségvetéséből 91 ezer lejt fordítanak az ünnepi díszvilágításra, amely magába foglalja a javításokat, újításokat. Advent első vasárnapjára kigyúlnak az ünnepi fények a Petőfi Sándor utcában, a Majláth Gusztáv Károly téren, a promenádon, valamint a Szabadság tér oszlopain. Advent második vasárnapjára a Vár tér, a központi park, a Kossuth Lajos utcában kapcsolják fel a díszvilágítást, illetve ekkora új díszítést kap a vonatállomással szembeni szökőkút.

Akárcsak tavaly, idén is Urbán Erik, csíksomlyói ferences szerzetes lesz a meghívottja a november 29-én tartott advent első vasárnapi ünnepségének, amely 17 órától kezdődik a város adventi koszorújánál. Erre az alkalomra a csíksomlyói kegytemplom kórusa rövid ünnepi műsorral készül.

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Kurír Szerkesztősége 2015. november 30-ától nem készít és publikál tovább sajtószemlét.

Döntésünk indoka, hogy a szemlézett írások többsége elérhető az interneten, illetve szeretnénk erőforrásainkat átcsoportosítva honlapunk hírportáljellegét erősíteni, minél több tudósítást közölni egyházunk életéről.

Egyúttal megköszönjük Bodnár Dániel áldozatos munkáját, aki huszonegy éven át hűségesen készítette a sajtószemlét. Dániel munkájára a jövőben is számítunk könyvrecenziók és tudósítások készítésében.

Megértésüket kérjük és köszönjük!

Bodnár Dániel/Magyar Kurír