Napi sajtószemle

– 2015. november 25., szerda | 10:09

A november 25-i nyomtatott és online sajtó szemléje.

A Népszavában (9. o.) Rónay Tamás Pápai vizit biztonsági kockázattal című cikke szerint talán sosem volt példa biztonsági szempontból annyira veszélyes egyházfői látogatásra, mint amilyennek Ferenc pápa ma kezdődő afrikai apostoli útja ígérkezik. A Szentatya Kenyában, Ugandában és a Közép-afrikai Köztársaságban misézik. Utóbbi látogatástól a francia békefenntartók is óvták a pápát, mivel az országban polgárháború dúl, a muzulmán Séléka koalíció áll szemben a keresztény kormányerőkkel. A Szentatya azonban hű akar lenni missziójához.

A Magyar Hírlap (15. o.) Várakozás című rövid írásában szintén foglalkozik a pápai vizittel, kiemelve, hogy hatalmas várakozás előzi meg azt. Az orgánum arra is emlékeztet, hogy Afrikában jelenleg kétszázmillió római katolikus él, ami a száz évvel ezelőttihez képest százszoros emelkedés.

A Népszabadság (8. o.) Kafkai per indult a Vatikánban címmel számol be arról, hogy öt ember állt bíróság elé tegnap a Vatikánban, amiért több, a Szentszék gyanús pénzügyeit tartalmazó dokumentumot is kiszivárogtatott a közelmúltban. Ha bűnösnek találják őket, a vádlottak – két olasz újságíró és a Vatikánhoz közel álló személyek – akár nyolc év börtönt is kaphatnak. A lap megjegyzi: a pert többen a sajtószabadság elleni támadásként értékelik, az érintett újságírók kafkainak nevezték az eljárást.

A Nyugatijelen.com Mérföldkő múlt és jövő mezsgyéjén című beszámolója szerint a temesvár-józsefvárosi római katolikus közösség életében az egyházi év utolsó vasárnapja idén különösen is kiemelkedő ünnepnek tekinthető: a plébániatemplomban a délelőtti szentmise keretében Roos Márton temesvári megyéspüspök megáldotta az épülő új plébánia szegletkövét. A szertartáson jelen volt Beer Miklós váci megyéspüspök, Bene Tamás püspöki titkár, Toman Zoltán, az egyházmegyei bíróság titkára, részt vett Molnár Zsolt parlamenti képviselő, az építkezéssel megbízott Constructim cég számos munkatársa, valamint a hívek népes csoportja.

Szentbeszédében Roos Márton püspök a plébániai hivatalnak jelenleg otthont adó épülethez fűződő emlékeit idézte fel, továbbá azokat a megpróbáltatásokkal teli éveket, amikor az ingatlanban az egyházmegye szempontjából meghatározó tevékenység folyt. Wetzel György plébános itt jelentette meg saját nyomdában a Sonntagsblatt folyóiratot, 1954-ben a székesegyház sekrestyéjéből ide költözött a Püspöki Hivatal Kernweis Konrad ordináriussal és Cziza Ferdinánd általános helynökkel. Itt hunyt el 1954. november 4-én a fegyházból szabadult Pacha püspök, itt élt évtizedeken át az ugyancsak börtönből szabadult Boros Béla segédpüspök és 1975-ig itt működött az Ordináriátus is. Érthető tehát, hogy noha örvendünk az új plébániaépületnek, a régihez is ezer szállal kötődünk – fogalmazott a főpásztor.

Beer Miklós váci püspök az egyházi év utolsó vasárnapján Krisztus Király ünnepéhez kapcsolódó gondolatait osztotta meg az egybegyűlt hívekkel, majd elmondta: amikor egyik Szent Gellért-ünnepség alkalmával Temesváron járt, Roos Márton főpásztor személyesen kereste ki a keresztelési anyakönyvben az édesapja megkeresztelését igazoló bejegyzést. „Szeretettel adom át a váci egyházmegye üdvözletét, örömmel érkeztem ebbe a templomba, ahová egykor a nagyszüleim is jártak” – fogalmazott a meghívott főpásztor.

A szentmise záróakkordjaként került sor az új plébániaépület szegletkövének megáldási szertartására.

Az Erdon.ro Projektet zártak a caritasnál címmel számol be arról, hogy kedden délután a nagyváradi római katolikus püspöki palotában tartották a Partnerség a munkaerő-piaci esélyegyenlőségért elnevezésű projekt záróeseményét, melyben az egyházmegyei caritas is részt vett.

A tervet az Európai Szociális Alap támogatta a 2007-2013 közötti Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Szektoriális Program 6-os számú, „Befektetés az emberekbe” prioritási tengelyén keresztül. A vezető pályázó a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet volt, a nagyváradi és a gyulafehérvári Caritas Catolica pedig partnerek voltak ebben. A fő cél az esélyegyenlőség és a nemek közötti, a munkaerőpiacon fellépő különbségek és a diszkrimináció leküzdése, valamint 570, a nyugati és központi fejlesztési régiókból származó személy, többségében nő szakmai képzésének és továbbképzésének támogatása volt a munkahelyek könnyebb megszerzése, illetve azok megtartása érdekében. Emellett a projekt sikeréhez hozzátartozik az is, hogy legalább öt kedvezményezett egyéni magánvállalkozást kell indítson.

A képzések (szociális gondozói, idősápolói, gyermeknevelői és takarítói) tavaly októberben kezdődtek, és 114-en végezték el a napi 8 órában zajló, egyenként 360 órás elméleti és gyakorlati felkészítő kurzusokat, melyek eredményeképpen a kedd délutáni záróeseményen olyan okleveleket kaptak, amelyeket az Európai Unió egész területén elismernek.

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Kurír Szerkesztősége 2015. november 30-ától nem készít és publikál tovább sajtószemlét.

Döntésünk indoka, hogy a szemlézett írások többsége elérhető az interneten, illetve szeretnénk erőforrásainkat átcsoportosítva honlapunk hírportáljellegét erősíteni, minél több tudósítást közölni egyházunk életéről.

Egyúttal megköszönjük Bodnár Dániel áldozatos munkáját, aki huszonegy éven át hűségesen készítette a sajtószemlét. Dániel munkájára a jövőben is számítunk könyvrecenziók és tudósítások készítésében.

Megértésüket kérjük és köszönjük!

Bodnár Dániel/Magyar Kurír