Napi sajtószemle

– 2015. november 28., szombat | 11:39

A november 28-i nyomtatott és online sajtó szemléje

A Népszava (8. o.) A szegények segítését sürgette Ferenc pápa, a Magyar Hírlap (5. o.) Kisebbségnek tartja a pápa a gazdagokat, a Magyar Idők (7. o.) Ostorozta a pápa „az új gyarmatosítókat” címekkel számolnak be arról, hogy a kenyai főváros, Nairobi egyik legnagyobb nyomornegyedébe, Kangemibe látogatott tegnap a Szentatya, és beszédében elítélte „a gyarmatosítás új formáit”, amelyekben arra kényszerítik az afrikai országokat, hogy fogaskerekek legyenek egy hatalmas gépezetben.

A Magyar Nemzet („Idejönnek…” 4. o.) beszámol arról, hogy csütörtökön este a Magyar Írók Szövetségének Bajza utcai központjában Schmidt Mára, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke beszélgettek a menekültválságról, Horkay Hörcher Ferenc filozófus moderálása mellett. A máltaiak elnöke leszögezte: mindig is a humanitárius szempontok vezérelték, ezért a menekültek jelenlegi áradatában is csak az egyes embert látja. „Fel sem merül, hogy jó vagy rossz ember, barát-e vagy ellenség” – tette hozzá. Schmidt Mária válaszában kijelentette: ő a humanitárius szempontok helyett történeti nézőpontból közelíti meg a menekültválságot. Felidézte, hogy járt már Egyiptomban és Törökországban, így ismeri az iszlám kultúrát, sőt, vannak muzulmán ismerősei, akikkel nem volt semmi baj, de hosszú távon csak a demográfia számít. A Nyugat gazdag és gyenge, ez pedig felhívás arra, hogy az idegenek idejöjjenek, és elvegyék a gazdagságunkat. Hiszen Európa „békefetisiszta”, nem védi meg magát. Kozma Imre atya szerint a jelenlegi problémához meg kell értenünk a kereszténység és az iszlám 1400 éves kapcsolatát. Kifejtette: jelenleg a világ javainak újrafelosztása zajlik, és a problémáink nem oldhatók meg adományokkal, a javainkat is meg kell osztanunk. Tényként szögezte le, hogy Európában a keresztény értékeket megtagadták. „A civilizáció leépítette a történelmi egyházakat, holott az egyházak jelentették a kohéziót. Az identitást vesztett kontinens pedig nem tud mit kezdeni az iszlám filozófiával… Európa olyan önző, hogy még azért sem hoz áldozatot, hogy önmagát megvédje. Az erkölcsi válságunk miatt a jövőnk kilátástalan” – mondta a szeretetszolgálat vezetője. Csatlakozott ehhez Schmidt Mária is, aki szerint súlyos következmények várhatók, Európa jövője megkérdőjeleződött.

Ugyancsak a Magyar Nemzetben (Jaj a botrányokozóknak! 19. o.) Osztie Zoltán, a budapest-belvárosi főplébánia-templom plébánosa, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) elnöke nyilatkozik, aki elmondta: „Politikai pártokat a papság nem támogathat. A hozzáállás is hibás, mert az egyház nem igazodhat politikai pártokhoz. Fordítva igaz: legfeljebb politikai pártok közeledhetnek az egyház tanításához. Egy laikus keresztény ember kétségtelenül szabadabban választhat a különböző pártok közül, mint egy pap, s hangoztathatja politikai nézeteit. Ám olyan irányzatot, amely keresztényellenes, nem követhet.” A belvárosi plébános a hazai papság mentális állapotáról kifejtette: „nem szeretnék általánosítani. Van egy réteg, amely hősiesen helytáll. Nekik, a szent életű, másokért élő atyáknak köszönhető, hogy a rendszer még működik. Vannak viszont tönkrement emberek, akik sokszor többet ártanak, mint használnak, s nem képesek ellátni az evangéliumban betöltött szerepüket. Összegezve: nincs jó állapotban a hazai papság. Persze mindez nem független a nemzetközi tendenciáktól. A nyugat-európai papság már régen tönkrement. Németországban harminc éve látszanak a hanyatlás jelei. A papok jó része elvilágiasodott, hivatalnokként működött csupán, még hitoktatást sem vállalt. Nyilván vannak azonban más helyek a világban, ahol a kereszténység erős, virágzik. Ilyen például Dél-Amerika, nem véletlen, hogy Ferenc pápát is innen hívta meg Isten egyházfői szolgálatára.” Osztie Zoltán leszögezte: „Vegyük tudomásul, hogy a keresztény erények jelentik napjainkban is a szilárd kiindulópontot. Azok a keresztény erények, amelyek legtökéletesebben Jézusban találhatók meg. Ezek nélkül a válságból nem lehet kilábalni. A hagyományosan keresztény társadalmakkal és Európával kapcsolatban gyakran hallhatjuk a hamis állítást: vereséget szenvedett, lejárt az ideje, új eszméket követő Európa kell tehát. Szó sincs erről. A nyugati ember dekadenciája éppen annak köszönhető, hogy elszakadt a kereszténységtől! Nem a kereszténység, nem az egyház van válságban tehát, hanem a nyugati ember.”

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

 

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Kurír Szerkesztősége 2015. november 30-ától nem készít és publikál tovább sajtószemlét.

Döntésünk indoka, hogy a szemlézett írások többsége elérhető az interneten, illetve szeretnénk erőforrásainkat átcsoportosítva honlapunk hírportáljellegét erősíteni, minél több tudósítást közölni egyházunk életéről.

Egyúttal megköszönjük Bodnár Dániel áldozatos munkáját, aki huszonegy éven át hűségesen készítette a sajtószemlét. Dániel munkájára a jövőben is számítunk könyvrecenziók és tudósítások készítésében.

Megértésüket kérjük és köszönjük!